5 lucruri fascinante pe care sigur nu le știai despre sistemul imunitar

  • Publicat:
5 lucruri fascinante pe care sigur nu le știai despre sistemul imunitar
Sursa foto: shutterstock

Sistemul imunitar este cel ce controlează alergiile și ne menține sănătatea optimă. Astăzi vom vorbi despre câteva lucruri fascinante pe care sigur nimeni nu ți le-a spus despre acesta.

Sistemul imunitar este influențat de dieta din copilărie

Este deja dovedit științific faptul că organismul nostru dezvoltă o toleranță la alimentele la care suntem expuși în copilărie, la cele pe care le consumăm practic.

Astfel, este indicat să le dăm celor mici cât mai timpuriu să mănânce ouă, peste, alune, etc. Va ajuta la prevenția dezvoltării de alergii ulterior.

Sistemul imunitar poate fi afectat în mod direct de stres

Sistemul imunitar poate fi afectat de stres chiar din copilărie. Traumele, de pildă, încetinesc răspunsul parasimpatic, suprimând astfel sistemul imunitar și digestia.

Potrivit unei cercetări, cei care au avut traume în copilărie sunt mai predispuși la apariția bolilor autoimune.

Sistemul imunitar este influențat și de starea de spirit

Practic, poți combate efectele stresului adoptând o atitudine pozitivă, optimistă vis a vis de viață. De pildă, multe studii atestă faptul că oamenii fericit sau în armonie cu ei, cu cei din jurul lor, cu ceea ce trăiesc sunt mai puțin predispuși la răceli/viroze, etc.

Alte studii au arătat legătură între gândirea pozitivă și îmbunătățirea sistemului imunitar per ansamblu.

Sistemul imunitar se schimbă pe măsură ce înaintezi în vârstă

O componentă importantă a sistemului imunitar este timusul, o glandă cu structura mixtă cu rol de organ limfatic. Aceasta poate suferi modificări pe parcursul vieții.

La maturitate, țesutul adipos înlocuiește această flanda, pierzându-și astfel funcționalitatea.

Sistemul imunitare se poate modifica atunci când ești gravidă

Un alt lucru surprinzător care poate schimba sistemul imunitar este sarcina. Atunci când rămâi gravidă, sistemul tău imunitar poate deveni slăbit. Iar din această cauză, te poți îmbolnăvi mai ușor (poți lua o răceală mai rapid, te poți proteja mai greu de microbi, etc).

Citește și: Ce să consumi pentru un sistem imunitar puternic: 12 reguli de aur pe care să le urmezi

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân