5 documentare despre sănătatea mintală pe care nu trebuie să le ratezi

  • Publicat:
5 documentare despre sănătatea mintală pe care nu trebuie să le ratezi

Există ceva în privitul oamenilor reali vorbind despre probleme reale care este extrem de captivant. De aceea ne plac documentarele: ele pun o față umană pe problemele globale care altfel ar părea îndepărtate sau greu de înțeles.

Vizionarea documentarelor este o modalitate excelentă de a-ți extinde baza de cunoștințe și de a învăța mai mult despre lumea în care trăim. Sunt, de asemenea, o modalitate ușoară de a absorbi informații noi atunci când nu ai chef să citești o carte.

Pe lângă asta, având în vedere că în prezent avem un număr de resurse online inimaginabil de mare la care putem accesa instantaneu, de ce să nu le folosim în beneficiul nostru?

Dacă îți dorești să te educi cu privire la problemele de sănătate mintală, iată cinci documentare pe care să le adaugi pe lista cu materiale de vizionat.

”The Anonymous People”

Sincer și provocator, ”The Anonymous People” deconstruiește ideea că „dependenții sunt oameni fără adăpost care trăiesc sub poduri”. Documentarul sapă adânc în criza dependenței prin care am trecut – care, în esență, este o criză a sănătății mintale.

Povestea din ”The Anonymous People” este spusă prin fețele și vocile liderilor, voluntarilor, executivilor din corporații și a celebrităților care își pun totul în joc pentru a salva viețile altora ca ei. Este cu adevărat un documentar uimitor.

”Of Two Minds”

”Of Two Minds” este un documentar de lung metraj premiat care explorează viețile, luptele și succesele a trei persoane unice și captivante care trăiesc cu tulburare bipolară în America de astăzi.

Oferă o privire intimă, uneori dureroasă, asupra celor care trăiesc în umbra acestei tulburări, arătând cum este să conviețuiești în fiecare zi cu o dispoziție care oscilează între cele mai înalte culmi și cele mai joase adâncuri.

”Lost Angels: Skid Row Is My Home”

”Lost Angels” este un portret cald, uman, dar sfâșietor al Skid Row. În cazul în care nu știi, Skid Row este o zonă din Los Angeles caracterizată de o lipsă extremă de spații de locuit. Mulți dintre oamenii care ajung să trăiască acolo au multe probleme de sănătate mintală și se luptă cu dependența.

Dacă îți place acest documentar, îți recomandăm cu căldură să urmărești canalul de YouTube Soft White Underbelly. Acesta a fost creat de Mark Laita, un fotograf cu sediul în Los Angeles, care intervieva multe dintre persoanele care trăiesc în Skid Row. Interviurile sale sunt dure și necenzurate.

”Light in the Darkness — Living Well After Trauma”

”Light in The Darkness” este un documentar dedicat tulburării de stres posttraumatic (PTSD).

Prin combinarea expertizei neurologilor, a psihologilor și a altor specialiști, cu experiențele supraviețuitorilor și familiilor acestora, acest documentar reintroduce PTSD în conversația (inter)națională într-un moment în care trauma și sănătatea mintală sunt menite să fie în centrul atenției.

Într-un interviu, producătoarea executivă Kimberly Resch și regizorul Daniel Gartzke au spus:

„”Light in The Darkness” este o resursă puternică pentru oricine are PTSD, precum și un instrument unic pentru oricine are un membru al familiei sau un prieten cu această tulburare. Dorim ca acest film să ajungă în fața cât mai multor ochi posibil, deoarece este un proiect cu adevărat util pentru societatea noastră. Este un film informativ, centrat pe vindecare și care sperăm că va aduce lumină cuiva care are cea mai mare nevoie de ea.”

”Neurons To Nirvana: Understanding Psychedelic Medicines”

Prin interviuri cu cei mai de seamă cercetători, scriitori și psihologi din lume, ”Neurons to Nirvana” explorează istoria a cinci substanțe psihedelice puternice și potențialul lor medicinal deja stabilit anterior.

Acest documentar susține ideea că anumite substanțe psihedelice pot completa și îmbunătăți psihoterapia. Este filmul perfect de urmărit dacă dorești o privire în profunzime asupra cercetărilor privind drogurile psihedelice. Îl poți găsi și aici, pe YouTube.

Documentarele sunt o unealtă uimitoare. Ele ne ajută să ne lărgim orizonturile și să înțelegem complexitatea diferitelor subiecte, probleme și situații de care suntem înconjurați.

Mai important, ele ne cresc empatia, ceva de care avem acum mai multă nevoie ca oricând. Cele cinci documentare despre care am scris se pot urmări pe Amazon Prime.

Foto: Amazon Prime

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân