4 semne care îți arată că ai putea avea o carență de magneziu

  • Publicat:
4 semne care îți arată că ai putea avea o carență de magneziu

Majoritatea dintre noi știm că vitaminele C și D susțin sistemul imunitar și despre calciul că întărește oasele. Dar știi cât de importantă este asigurarea unei cantități suficiente de magneziu pentru sănătatea ta? Iată de ce magneziul este unul dintre cele mai importante minerale și patru semne care îți arată că ai putea avea o carență a acestuia:

Al patrulea cel mai abundent mineral în corpul uman, magneziul (Mg) este un element de care avem nevoie în cantități relativ mari pentru a ne menține sănătatea.

Acesta este responsabil pentru peste 300 de procese biochimice care mențin buna funcționare a celulelor și sistemelor noastre.

Câteva procese importante pentru care este necesar magneziul includ:

  • Sinteza proteinelor și a ADN-ului
  • Reglarea nivelurilor de zahăr din sânge
  • Menținerea tensiunii arteriale
  • Menținerea ritmului cardiac stabil
  • Menținerea funcției musculare și nervoase
  • Contribuția la absorbția altor minerale
  • Echilibrarea nivelurilor de calciu, potasiu și sodiu
  • Menținerea oaselor puternice
  • Detoxifierea

Deficiența de magneziu (hipomagneziemie) este o problemă obișnuită care deseori trece neobservată într-un mediu clinic. Testarea pentru deficiență poate fi și mai dificilă. Doar 1% din magneziu se găsește în fluxul sangvin, iar 99% este conținut în alte țesuturi, inclusiv în oase. Nivelurile de magneziu din sânge pot să fie în intervalul normal, chiar dacă nivelurile în restul corpului sunt scăzute sau există o deficiență reală.

Iată câteva semne și simptome cheie care ar putea indica necesitatea unei cantități mai mari de magneziu în dieta ta:

Ai crampe la picioare și contracții musculare involuntare la nivelul ochiului

Ai simțit vreodată brusc o cramă la picior care nu vrea să treacă sau te-ai întrebat de ce ochiul tău nu încetează să se zbată? Ar putea fi din cauza deficienței de magneziu. Magneziul joacă un rol important în semnalele neuromusculare sănătoase și în contracția musculară, așa că, dacă ai o deficiență, pot apărea astfel de anomalii musculare.

Sindromul picioarelor neliniștite este un alt semn al acestei deficiențe. Pentru a depăși crampele la picioare, durerile musculare și sindromul picioarelor neliniștite, va trebui să îți crești aportul atât de magneziu, cât și de potasiu.

Iei un supliment doar cu calciu

Știi de multă vreme cât e de important să îți asiguri cantitatea optimă de calciu pentru oase și dinți sănătoși. Dar dacă iei suplimente de calciu fără magneziu, s-ar putea să contribui la deficiența ta de magneziu. Studiile au arătat că suplimentele de calciu pot reduce cantitatea de magneziu pe care o absoarbe organismul tău.

De asemenea, prezența magneziului este necesară pentru absorbția calciului. Creșterea aportului zilnic de magneziu poate îmbunătăți de fapt modul în care organismul utilizează calciul și poate preveni apariția bolilor cardiovasculare.

Nu dormi bine sau ai insomnie

Nu vei fi în cea mai bună formă dacă nu îți asiguri în fiecare noapte 6 până la 8 ore de somn. Calitatea proastă a somnului poate fi un semn al deficienței de magneziu și poate duce chiar la insomnie, anxietate, hiperactivitate și neliniște.

Un studiu recent a arătat că luarea de magneziu înainte de culcare îmbunătățește calitatea somnului.

Ai o viață stresantă

Viața poate fi stresantă și nu ai cum să eviți asta. Atât stresul emoțional, cât și cel fizic pot cauza deficiență de magneziu. Chiar și lucruri precum intervențiile chirurgicale, bolile cronice, medicamentele sau evenimentele traumatice pot juca un rol.

În perioadele de stres, corpul tău va avea nevoie de mai mult magneziu decât de obicei. Dacă nivelul tău este deja scăzut, stresul poate agrava problema. De asemenea, hormonii de stres, adrenalina și cortizolul, pot crește atunci când nivelurile de magneziu sunt scăzute.

Asigură-te că primești suficient magneziu asta te va ajuta să rămâi calm și relaxat.

Surse: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36587225/

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1211491/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6910806/

Foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân