4 motive surprinzătoare pentru balonare

  • Publicat:
4 motive surprinzătoare pentru balonare

Despre balonare știi deja că îți creează tot felul de probleme. Dar lucrul frustrant în legătură cu gazele este că ele pot părea aleatoare, greu de controlat și dificil de atribuit unui lucru anume. De fapt, există mai multe lucruri surprinzătoare care provoacă gaze și asupra cărora ai un anumit control.

Aproximativ jumătate din toate eructațiile și flatulențele sunt cauzate de aerofagie, cunoscută și sub numele de înghițirea aerului. Balonarea este o altă problemă cu totul diferită și, deși multe persoane care se simt balonate cred că au gaze, ele nu au tehnic gaz în exces – pur și simplu au senzația de balonare.

Iată 4 lucruri neașteptate care ar putea să te facă să emiți gaze – și cum să găsești alinare.

Medicația

Multe medicamente provoacă gură uscată, ceea ce poate crește cantitatea de aer pe care o înghiți. Verifică dacă efectele secundare ale medicamentelor tale sunt legate de gura uscată. Dacă gazele te deranjează, poate merita să afli dacă poți schimba tratamentul cu unul care are mai puține efecte secundare. Mergi la medic și discută cu acesta despre alternative

Guma de mestecat

Guma de mestecat te face să înghiți mai mult aer decât în mod normal și poate duce la eructații sau flatulențe. În timp ce guma poate oferi o soluție rapidă dacă te simți stresat sau ai poftă de ceva dulce, probabil nu vrei să te confrunți și cu efectele ei secundare. În plus, mestecatul gumelor îndulcite nu face niciun favor pentru dinți, iar guma fără zahăr conține îndulcitori artificiali controversați. 

Băutul cu paiul

A bea cu paiul este ca și cum ai umfla un balon invers. Pe măsură ce bei băutura prin pai, inhalezi aer care ajunge în burtă, creând condițiile perfecte pentru balonare. În loc de paie, care uneori nici nu pot fi reciclate și sunt destinate depozitului de deșeuri, hidratează-te în mod tradițional și bea direct din pahar. 

Mâncatul prea rapid

Dacă înghiți mâncarea în grabă, sunt șanse mari să înghiți și mult aer. Mâncatul în grabă cauzează mai multe probleme, de la creșterea în greutate până la refluxul gastric. Încearcă să mănânci fără distragere (un studiu recent arată că mâncatul în timp ce conduci este aproape la fel de periculos ca și trimiterea de mesaje text) și mestecă fiecare înghițitură de cel puțin 20 de ori. Dacă ești atent la mâncarea ta și la semnalele interne de sațietate, așteaptă-te la o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv potențialul de a pierde în greutate, potrivit unui studiu publicat în Eating Behaviors.

Sursă foto: Shutterstock

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân