3 beneficii extraordinare ale seleniului

  • Publicat:
3 beneficii extraordinare ale seleniului

Toți suntem conștienți de importanța consumului anumitor vitamine și macronutrienți, dar cât de mult știi despre seleniu? Deși acest nutrient tinde să fie ignorat, joacă un rol vital în menținerea și protejarea sănătății tale.

Prin urmare, iată trei beneficii susținute de știință ale seleniului și de ce merită să îl introduci zilnic în dietă:

Previne deteriorarea celulelor

Seleniul este un antioxidant puternic care ajută la protejarea corpului împotriva daunelor cauzate de excesul de radicali liberi. Prea mulți radicali liberi pot duce la stres oxidativ care deteriorează celulele sănătoase.

Stresul oxidativ apare atunci când există un dezechilibru între radicalii liberi și apărarea antioxidantă. Dacă acest stres oxidativ se agravează, poate crește riscul unor afecțiuni cronice precum boli cardiace și cancer.

Asigurându-te că ai o dietă bogată în antioxidanți, poți preveni stresul oxidativ prin menținerea unui echilibru sănătos al radicalilor liberi. Anumite studii chiar sugerează că antioxidanții pot inversa într-o anumită măsură deteriorarea celulară cauzată de stresul oxidativ.

Contribuie la sănătatea tiroidei

Țesutul tiroidian conține cea mai mare cantitate de seleniu din corp. Ca rezultat, acest mineral este esențial pentru funcționarea optimă a glandei tiroide.

Menținerea unei tiroide sănătoase reglează metabolismul și controlează hormonii de creștere și dezvoltare. Când tiroida este subactivă, crește riscul de hipotiroidism și acest lucru poate duce la o deteriorare majoră a stării generale de sănătate. Carența de seleniu a fost direct legată de riscul de hipotiroidism.

Un studiu a constatat că administrarea suplimentelor de seleniu a redus riscul de funcționare deficitară a tiroidei și a îmbunătățit starea generală de bine.

Îmbunătățește imunitatea

Fiind un antioxidant, seleniul joacă un rol important în menținerea sănătății sistemului imunitar. Prin reducerea stresului oxidativ și prevenirea inflamației, seleniul contribuie, de asemenea, la îmbunătățirea funcției imunitare.

Cercetările arată că nivelurile crescute de seleniu întăresc imunitatea, în timp ce o deficiență de seleniu poate slăbi funcția celulelor imunitare.

Aceste studii indică faptul că seleniul este o componentă vitală în menținerea sănătății sistemului imunitar. Mineralul poate chiar îmbunătăți imunitatea slăbită a celor care suferă de anumite boli.

Cele mai bune surse de seleniu

Deoarece multe alimente bogate în nutrienți conțin seleniu în cantități semnificative, nu este necesară o schimbare radicală a dietei pentru un aport zilnic suficient. O singură nucă braziliană poate furniza 174% din doza zilnică recomandată de seleniu, în timp ce două ouă mari pot furniza 56% din aceasta.

Alte alimente bogate în seleniu includ tonul, semințele de floarea-soarelui și carnea de pui.

Foto: Shutterstock

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Nicoleta Agheana
Nicoleta Agheană este un jurnalist reputat, cu experienţă în lifestyle şi sănătate, realizând de-a lungul timpului articole şi proiecte atât pentru publicaţii internaţionale, cât şi pentru brandul “Ce se întămplă, doctore?”. Domeniile de interes pe care le acoperă Nicoleta Agheană ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân