Tipuri de anxietate, metode de tratament şi remediile homeopate

Doctorul Dragos Peteu, medic homeopat si membru al Societatii Romane de Homeopatie ne vorbeste despre anxietate, metodele obisnuite de tratament si cele mai utilizate remedii homeopate.
  • Publicat:
Tipuri de anxietate, metode de tratament şi remediile homeopate
foto: 123rf.com

Doctorul Dragos Peteu, medic homeopat si membru al Societatii Romane de Homeopatie ne vorbeste despre anxietate, metodele obisnuite de tratament si cele mai utilizate remedii homeopate.

O mare problema a omului modern, anxietatea este o afectiune care beneficiaza si de tratament homeopat, alaturi de celelalte metode de tratament.

 

Vorbim in principal despre 5 tipuri de anxietate:

1. Anxietatea generalizata, este o tulburare cronica anxioasa, manifestata aproape zilnic pe o durata de minim sase luni. Problemele sunt legate de griji si tensiuni generate de cauze minore sau chiar inexistente si sunt legate de sanatatea personala, servici, interactiuni sociale sau alte aspecte ce tin de rutina zilnica.

Simptome legate de anxietatea generalizata sunt:

  • Senzatia de neliniste, grija, enervare sau furie cu sentimental ca atinge limtele suportabilului
  • Iritabilitate crescuta
  • Controlul dificil al grijilor
  • Senzatie de oboseala care se instaleaza foarte usor
  • Tensiune musculara
  • Concentrare dificila
  • Probleme de somn (insomnia, somnnolenta, agitatie in somn si somn neodihnitor)

2. Tulburarea obsesiv compulsiva (TOC) se manifesta prin ganduri nedorite, recurente (obsesii) care induc stari anxioase insotite sau nu de comportament repetitiv (compulsiv).

Obsesiile se refera la:

  • Frica de infectii, contaminare, microbi
  • Ganduri nedorite, interzise legate de sex, religie, casatorie, etc
  • Ganduri legate de agresivitate fata de altii sau chiar fata de propria persoana
  • Ganduri legate de aranjamente perfecte, simetrice sau ordine perfecta

Comportamentul compulsiv este nevoia de a face ceva ca urmare a gandurilor obsesive si se refera la:

  • Spalarea frecventa, exagerata a mainilor
  • Aranjarea si ordonarea lucrurilor intr-o maniera particulara si precisa
  • Curatenie si curatare excesiva
  • Controlul repetat (usi inchise, foc stins, lumini stinse, etc)
  • Nu se poate abtine sa tot numere

Actiunile repetitive sunt facute in speranta ca vor fi prevenite astfel gandurile obsesive. Neindeplinirea acestor ritualuri produce o stare marcata de anxietate.
Nu toate obiceiurile sunt patologice. Oricine poate uneori sa verifice de doua ori cate ceva. Vorbim de TOC cand apar probleme serioase in viata de zi cu zi datorita acestor ganduri obsesive si actiuni compulsive ele fiind de necontrolat si recunoscute ca excesive.

Uneori TOC se insoteste de ticuri. Vorbim mai ales de ticuri motorii care apar brusc si se repeta fara motiv (de exemplu miscari ale ochilor, clipit des, grimase faciale, miscari ale mainilor, scuturat de umeri, etc).

3. Tulburarea sau stresul post-traumatic apare la persoane care au trecut printr-un eveniment socant, periculos sau infricosator. Frica apare in mod normal in timpul unei situatii traumatizante, iar la nivelul organismului au loc aproape instantaneu reactii chimice si neuroendocrine complexe cu rol protector care ne ajuta sa ne revenim si sa uitam. 

Stresul posttraumatic se va manifesta la cei care dupa o luna de la accident continua sa fie stresati si infricosati desi sunt in afara oricarui pericol. Adultii rememoreaza des evenimentul traumatizant care declanseaza palpitatii si teama, au ganduri anxioase si vise tulburatoare. De aceea incearca sa evite locuri, persoane si obiecte care le amintesc de accident, traiesc cu teama, devin stresati, incordati, tresar usor si pot avea rabufniri de furie. Ajung sa se izoleze, sa-si reproseze evenimentul, sa se blameze pe ei sau lumea devenind uneori excesiv de timizi sau exagerat de violenti.

La copii mici pana la 6 ani pot sa apara reactii diferite: incontinenta urinara (desi foloseau olita/WC-ul), uita cuvinte sau nu mai vorbesc, reproduc accidentul in joaca lor, devin excesiv de dependenti de parinti sau adulti (vor cere sa stea in brate).

4. Fobia sociala se manifesta printr-o autoanaliza si anxietate exagerata generate de interactiuni sociale obisnuite. Ea poate fi limitata la o anumita actiune (de a vorbi in situatii formale sau informale, de a manca sau de a bea in fata altora, etc) sau, in cazuri severe starea de anxietate, va fi resimtita la interactiunea cu orice individ.

5. Tulburarea de panica este acea stare de anxietate intensa, o teama cu disperare aparuta brusc, pe neasteptate, insotita frecvent de simtome fizice (palpitatii, durere in piept, respiratie scurta sacadata, paloare faciala, transpiratii reci, tremuraturi, ameteala, discomfort abdominal, etc). Dupa un atac de panica pacientul ramane cu teama ca un nou atac se va declansa. El  incerca sa evite situatii, locuri sau obiceiuri pe care le considera responsabile de initierea acestora. Grija si efortul de a preveni aparitia atacurilor vor afecta viata personala generand probleme serioase inclusiv aparitia agorafobiei.

In contextul anxietatilor sunt de amintit si fobiile. Fobia este definita pe scurt ca sila, repulsie puternica sau frica intensa de obiecte sau situatii specifice.
In anumite imprejurari este firesc sa apara anxietatea dar la cei cu fobii este mult exacerbat pericolul cauzat de situatia respectiva. Ei manifesta o grija excesiva si iau masuri active pentru a evita obiectul sau situatia stresanta.

1. Exista fobii simple legate de un anumit obiect sau o situatie. De exeplu, frica de zbor/avion, fobia de inaltime, de anumite animale (caini, paienjeni, serpi, insect, etc), frica de operatii, injectii, sange si altele.
2. Fobia sociala (descrisa mai sus)
3. Agorafobia este acea teama intensa aparuta la o persoana in macar doua din urmatoarele situatii:

  • Spatii deschise sau
  • Spatii inchise
  • Stat la rand sau in aglomeratie
  • Folosirea mijloacelor de transport in comun
  • Singur in afara casei

Persoanele suferinde de agorafobie incearca sa evite situatiile de mai sus pentru ca stiu ca nu vor putea pleca daca va aparea starea de anxietate. In cazuri severe nu vor mai parasi locuinta.

Ar mai fi de amintit doua situatii. Una este anxietatea de separare, tema atribuita in special celor mici. Chiar si la adulti este descrisa aceasta forma. Ea presupune o teama exagerata legata de persoanele fata de care sunt atasati, o teama ca aceste persoane pot pati ceva rau cand nu sunt in apropiere. De aceea cauta sa fie intotdeauna in prezenta lor, pot avea cosmaruri legate de separare sau vor resimti acut despartirea sau iminenta ei.

O alta forma particulara asociata anxietatii este mutismul selectiv. Apare mai frecvent pana la varsta de 5 ani, mai rar pana la 9 ani. Este vorba despre imposibilitatea de a scoate sunete articulate desi organul vorbirii  este perfect functional. Este insotit de o timiditate excesiva, frica de stangacie sociala, gesturi compulsive, inchidere in sine, copilul sta agatat de adult si face crize temperamentale. Acest mutism este insotit de obicei si de alte tulburari anxioase.

Factori de risc

In dezvoltarea anxietatii un rol important il au factorii genetici si cei legati de mediu. Desi specifici fiecarei manifestari, in linii generale vorbim despre:

  • Anxietate sau alte boli mentale la parinti si rude
  • Timiditate excesiva in copilarie (sau grija parentala excesiva)
  • Comportament abuziv al parintilor
  • Expunere la evenimente negative, stresante, violente in copilarie sau mai tarziu
  • Alte afectiuni cum ar fi disfunctii tiroidiene, aritmii cardiace, colon iritabil, etc.
  • Consumul excesiv de cafea, alcool, droguri.

Cine poate fi afectat de acest tip de boala?

Oricine, dar mai ales copiii din familiile cu probleme (parinti severi, alcoolism, droguri, soti violenti, etc) copii orfani, abuzati, institutionalizati, femei singure, abuzate, elevi de la care se cere mai mult decat pot oferi, pacienti diagnosticati gresit cu cancer sau alte boli grave, etc.

Cum putem controla sau manageria cat de cat impactul si simptomele bolii?

Trebuie intervenit rapid. Autocunoasterea si autocontrolul alaturi de o autoevaluarea a cauzelor pot ajuta la gestionarea situatiei. Daca panica sau starile anxioase, gandurile obsesive si actiunile compulsive persista rebuie mers la medic. Cu cat se amana mai mult intreventia specializata afectiunea va deveni mai profunda si va genera o suferinta mai complexa, mai dificil de manageriat si de tratat.

Tratamentul pentru anxietate

Anxietatea se trateaza, de regula, prin psihoterapie, medicatie alopata/homeopata, alte terapii (acupunctura, terapia cranio-sacrata, stimularea video cu dispositive speciale pentru imagini virtuale), singure sau in asociere.

Doctorul Dragos Peteu, medic homeopat si membru al Societatii Romane de Homeopatie 

Psihoterapia poate ajuta in tulburarile mai putin grave. Ea trebuie calibrata strict la nevoile si suferintele pacientilor.
Terapia cognitiva comportamentala ii invata pe cei suferinzi sa-si schimbe modul de gandire, comportamentul si reactiile la stimulii anxiosi. Totodata Ii ajuta sa poata indeplini anumite sarcini sociale.
Terapia prin confruntarea cu obiectul stresant poate fi o alta cale de a depasi starea anxioasa. De un real folos sunt si sedintele de relaxare si hipnoza. Toate aceste metode pot fi aplicate individual sau unor grupuri cu patologie asemanatoare.

Medicatia este prescrisa de medici. Se folosesc anxioliticele si antidepresivele. De real folos sunt si betablocantele care actioneaza la nivel cardiac prin restabilirea pulsului si a tensiunii arteriale.

Tratamenul homeopat acopera mare parte din patologia anxioasa descrisa mai sus.

Cele mai frecvent utilizate remedii homeopate sunt:

  • Aconitum, pentru situatiile aparute brusc, panica, intensa frica de moarte, paloare, palpitatii.
  • Arnica, mai ales in suferinta posttraumatica
  • Ruta, unde anxietatea este declansata/agravata de caldura, aglomeratie cu caldura etc.
  • Calcarea-carbonica un mare remediu pentru frica de inaltime, frica de soareci, sobolani, frica de a nu innebuni, etc.
  • Pentru frica de serpi ne putem gandi mai ales la Lachesis sau Lac-caninum,
  • Argentum-nitricum este inspaimantat de cladiri inalte si/sau inaltime, are anxietate de anticipare, este foarte grabit, are multe ganduri, prefera dulce si sarat
  • Arsenicum-album este lipsit de incredere, friguros, cu mare frica de microbi, boli infectioase, cancer
  • Carcinozinum, mare remediu pentru frica de cancer. La fel si Bismut.
  • Nitricum-acidum, alt remediu util in anxietate de boala, cancer. Are niste particularitati si anume, persoana este ursuza mai ales dimineata, friguroasa si sensibila la curent, ranchiunoasa, convinsa ca are cancer sau ca orice mica “buba” este cancer si, de aceea, merge des la medic. Daca diagnosticul nu e cel asteptat, va schimba medicii convins ca niciunul nu are dreptate. De abia cand unul ii spune ca are cancer este cuprins de panica cu frica de moarte.
  • Gelsemium este un mare remediu pentru anxietatea anticipatorie insotita de scaune moi sau diaree, tremuraturi, senzatie de frig si ameteala, palpitatii. Este interesant la acest remediu ca, desi se simte paralizat de frica, trebuie sa se miste ca sa nu i se opresca inima.
  • Borax, remediu util in boala aftoasa, este prescis in anxietatea legata de zbor si mai ales de anxietatea ce survine la coborare rapida.
  • Ignatia, pentru frica, fobia de pasari insotita sau nu de refuzul de a manca fructi
  • Hyoscyamus niger pentru anxietate cand pacientul e convins ca este otravit
  • Medorrhinum util in ganduri obsesive, mai ales cand pacientul simte constant o prezenta straina langa el.

Cum actioneaza tratamentul homeopat?

Tratamentul homeopat se adreseaza cauzei sau simptomelor prezente. Cu alte cuvinte, fie cautam un remediu pentru cauza fie, daca apare starea de panica fara motiv aparent (bolnavul nu stie sau nu intelege de unde a plecat problema) vom incerca sa conturam cat mai bine simptomele ce insotesc atacul de panica.

Voi exemplifica in cateva cuvinte: copil stresat, anxios la scoala, cu palme reci si transpirate, cu scaune moi, explozive dimineata in zilele cu teste anuntate si care, la citirea unor subiecte grele poate uita tot ce a invatat si cuprins de panica nu va mai putea scrie nimic, va primi probabil Gelsemium (mai ales daca a doua zi va avea un nou examen). Daca insa vom afla ca este vorba e un copil ai carui parinti sunt stricti, severi care-l cearta cand ia note mici si care se roaga la Dumezeu sa-l ajute la scoala, ne putem gandi la Mancinella.

In practica se intalnesc frecvent situatii complexe, vechi, unde diverse fobii sunt asociate intre ele, agorafobie insotita de alte tipuri de anxietate, TOC precedata sau asociata cu alte fobii, etc. De aceea evaluarea clinica facuta de un medic este obligatorie. De multe ori tulburarile insotite de anxietate la copii sunt observate de parinti dar acestia, frecvent le considera firesti, pentru ca eventual si ei sufera de fenomene asemanatoare. Semnalul de alarma il trag insa educatoarele, invatatorii si profesorii pe care este bine sa-i ascultam si sa ne adresam medicului care va stabili conduita terapeutica.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”