Prepară-ți singur pilule de răceală, alifie pentru dureri, pasta de dinți

Pastile din piper negru, alifie din ardei iute, pastă de dinți din scorțișoară sau cum să îți prepari acasă tratamentele de care ai nevoie
  • Publicat:
  • Actualizat:
Prepară-ți singur pilule de răceală, alifie pentru dureri, pasta de dinți
De la Forêt, R., Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice, Ed. Paralela 45, 2019

Pentru aproape orice afecțiune medicală există chiar în bucătăria ta un condiment care se poate transforma într-o pilulă/pastilă care te poate ajuta să depășești momente precum răceli, diferite dureri sau chiar să întreții sănătatea cavității bucale și a dinților.

Fitoterapeutul Rosalee de la Forêt ne propune o sumedenie de astfel de rețete alternative, ușor de preparat și foarte eficiente. Merită să le încerci, bineînțeles, după ce ești sigur că ți se potrivesc și nu intervin cu alte afecțiuni, sensibilități sau contraindicații pe care știi că organismul tău le are sau le-ar putea dezvolta.

Azi, dintre toate opțiunile autoarei cărții Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice, vă prezentăm trei rețete care pot face minuni atunci când ești răcit, când ai dureri musculare sau vânătăi și dinți netezi și gingii sănătoase.

Pastile Trikatu

Leacul perfect pentru:

Simptome de răceală, digestie lentă sau mucozități în exces.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Amestecă piperul, ghimbirul și piperul lung.

Toarnă aproximativ 1 linguriță de miere peste (dacă mierea este cristalizată, încălzește-o puțin). Amestecă și continuă să adaugi câte o linguriță de miere până obții o pastă groasă și moale. Nu exagera cu mierea ca să poți modela pilulele.

Rulează pasta între degete până obții o sferă mică. Dă pilulele prin pulberea de coajă de portocală (opțional) ca să pilulele să nu se lipească între ele.

Păstrează-le într-un recipient închis etanș. Nu au termen de expirare, dar pentru extra siguranță consumă-le în următoarele 6 luni din momentul când le-ai pregătit.

Recomandare de utilizare:

O pastilă la fiecare masă înghițite sau, dacă îți plac alimentele foarte condimentate, le poți mesteca.

Pastile de răceală, alifie pentru dureri, pasta de dinți
Piper negru – Shutterstock

Alifie din ardei iute

Leacul perfect pentru:

Calmarea durerilor ușoare, durerilor musculare și ale încheieturilor, în cazul vânătăilor și chiar al nevralgiilor.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Fierbe uleiul, folosind o oală cu fund dublu, la bain marie sau una pentru gătire lentă (slow cooker). Nu lăsa uleiul să se încălzească prea mult. 38 grade este o temperatură ideală pentru ulei. Odată cu uleiul adaugă și pulberea de ardei iute

Fierbe aproximativ 20 de minute, apoi lasă compoziția să se răcească puțin, timp de alte 20 de minute. Repetă acest proces de încălzire și răcire pentru 2-3 ore.

La slow cooker trebuie doar să menții temperatura uleiului la 37 de grade pentru 2-3 ore.

Filtrează uleiul fiert printr-o strecurătoare acoperită cu 2 straturi de sifon.

Încălzește ceara de albine la foc mic. Adaugă uleiul peste ceară și amestecă până compoziția se omogenizează bine.

Toarnă amestecul, imediat, în borcane sau vase de tablă și lasă-l la răcit.

Recomandare de utilizare:

Pentru durerile artritice, aplică alifia zilnici timp de până la 2 săptămâni. Un amestesc iute, doar pentru uz extern, această alifie nu se aplică pe pielea crăpată sau răni deschise.

Păstreaz-o la temperatura camerei și folosește-o în decurs de 6 luni de la momentul preparării.

Dacă simți o senzație de arsură, de fierbințeală sau faci bășici (mai ales în cazul celor care au pielea foarte sensibilă) întrerupe utilizarea.

E recomandabil să porți mănuși când folosești produsul, dacă o folosești pentru mâini, aplică seara înainte de culcare și poartă mănuși.

Pilule de răceală, alifie pentru dureri, pasta de dinți
Alifie de ardei iute – De la Forêt, R., Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice, Ed. Paralela 45, 2019

Praf de scorțișoară pentru dinți

Leacul perfect pentru:

Dinți netezi și curați, precum și pentru sănătatea gingiilor. Înainte să existe pasta de dinți, praful de scorțișoară era des întrebuințat pentru beneficiile sale de întreținere a dinților și cavității bucale.

Ingrediente:

Mod de preparare:

Simplu și rapid, amestecă toate ingredientele și pune-le într-un recipient cu capac.

Recomandare de utilizare:

Umezește periuța de dinți, apoi, cu o linguriță, pune o cantitate mică de praf. Poți face această operațiune deasupra recipientului ca să nu pierzi din praf. Spală-te ușor pe dinți exact așa cum ai face-o dacă ai folosi pastă de dinți.

Vei obține 2 și 1/2 linguri pe care trebuie să le folosești timp de două luni de la preparare.

Nu lăsa picăturile de apă să pătrundă în pulbere – umiditatea îi reduce durata de viață.

Citește și: Uleiul CBD, între mit și realitate

Citește și: Gemoterapia, calea sigură spre un stil de viață sănătos

Citește și: Soluții naturale pentru infecțiile tractului urinar

Sursă: De la Forêt, R., Alchimia naturii. Ghidul complet al mirodeniilor și plantelor medicinale și aromatice, Ed. Paralela 45, 2019

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”