Imunizarea de toamnă: cum pregătim organismul copilului pentru şcoală

Odată cu începutul anului şcolar, nu pregătim doar rechizitele, ci şi sistemul imunitar al copilului.
  • Publicat:
Imunizarea de toamnă: cum pregătim organismul copilului pentru şcoală
FOTO: 123rf.com / Imunizarea de toamnă: cum pregătim organismul copilului pentru şcoală

Începutul unui nou an şcolar înseamnă o nouă perioadă de probleme pentru micuţii elevi. Soarele, căldura, ionii negativi de la mare sau de la munte, faptul că sunt mult mai izolaţi de alţi copii, toate acestea fac ca, pe perioada vacanţei, starea de sănătate a copiilor să fie mult mai bună. Odată cu începerea scolilor, faptul că aceştia se adună laolaltă în săli de clasă în general prost aerisite şi igienizate, împreună cu schimbarea temperaturii mediului înconjurător, face ca afecţiunile, în special cele respiratorii,  să explodeze efectiv. Ce putem face, ca părinţi, în astfel de situaţii?

În primul rând, trebuie să nu solicităm suplimentar organismul şi să-l lăsăm să facă cum ştie el mai bine. Îmbrăcămintea trebuie să fie lejeră; o îmbrăcăminte prea călduroasă duce la activarea mecanismelor prin care corpul îşi scade temperatura şi, la cea mai mică expunere, copilul răceşte.

Copii trebuie să fie cât mai liberi, să facă multă mişcare în aer liber, să mănânce sănătos, în special fructe şi legume crude. Sistemul imunitar se întăreşte prin contactul cu diverse microorganisme. Aşa cum creierul învaţă matematică cu ajutorul problemelor, lucrând, memorând diversele tipuri de situaţii şi aplicând formula corectă, tot aşa sistemul imunitar ia permanent contact cu microorganismele din mediu, învaţă cum să le anihileze şi, când e cazul, acţionează prompt şi eficace. Un copil ţinut “sub clopotul de sticlă” va fi mult mai sensibil în faţa bolii decât unul care ia contact frecvent cu germenii din mediul înconjurător.

Alimentaţia bogată în vitamine şi substanţe cu rol de creştere a imunităţii susţine corpul în activitatea lui de prevenţie. Legumele crude şi, în special fructele, conţin toţi compuşii necesari sistemului imunitar. Suplimentar putem folosi tinctura de Echinacea, tincturi sau siropuri presate la rece din fructe de pădure sau din cătină. În farmacii sau în magazinele de produse naturiste se găsesc gata preparate o gamă largă de produse pentru creşterea imunităţii care sunt de mare ajutor.

Odihna este un alt factor de care trebuie ţinut seama. S-a dovedit că lipsa de somn şi stresul activează simultan sistemele nervos, endocrin şi imunitar, ducând la o scădere a rezistenţei organismului în faţa bolilor. Ca dovadă, de multe ori, când în timpul unei viroze este aplicat un tratament eficace, bolnavul cade într-un somn adânc şi se trezeşte mult ameliorat.

Homeopatia nu este o metodă de prevenţie. Totuşi, tratamentul homeopat al afecţiunilor acute are ca efect, în timp, o creştere a rezistenţei organismului în faţa bolilor. Întocmai ca un copil tratat cu răbdare şi blândeţe, care îşi revine încet în urma unei traume, tot asa corpul nostru, după un tratament blând, fără efecte adverse şi eficace, cum este cel homeopat, se reface şi se întăreşte pe termen lung.

Dacă homeopatia nu poate preveni o afecţiune, în schimb, este extrem de eficace în tratamentul acesteia, odată instalată. Remediile homeopate, aplicate încă de la primele semne de boală, au rezultate uneori miraculoase. Astfel, într-o viroză cu debut clasic cu rinoree, mialgii, strănut, stare generală alterată, Oscillococcinum sau Influenzinum pot rezolva problema în timp foarte scurt. Phytolacca, Belladonna sau Lachesis sunt utile în afecţiuni faringiene. O enteroviroză poate beneficia de tratament cu Podophyllum, Arsenicum sau Aloe. Exemplele sunt nenumărate. Ţin însă să atrag atentia că nu se recomandă niciodată automedicaţia cu remedii homeopate. Ele nu se administrează de rutină, un anumit remediu într-o anumită boală, ci particularizat, în funcţie de anumite caracteristici pe care pacientul le prezintă în tabloul bolii. Prescripţia lor se poate face corect numai de către un medic cu pregătire în domeniu, care ştie ce anume trebuie investigat pentru a administra remediul corespunzător. 

Ca o concluzie generală, pentru a avea o sănătate bună, copiii trebuie să se joace cât mai mult în aer liber, să mănânce sănătos, să se odihnească şi să râdă mult. Un copil fericit înseamnă un copil sănătos şi fără probleme.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: