Cum să elimini mucusul din plămâni. 10 remedii naturale ca să nu mai suni la medic

Pentru a ameliora congestia toracică, adică mucusul din plămâni, poți încerca remedii naturale, inclusiv consumul de lichide.
  • Publicat:
Cum să elimini mucusul din plămâni. 10 remedii naturale ca să nu mai suni la medic
Foto: shutterstock

Pentru a ameliora congestia toracică, adică mucusul din plămâni, poți încerca remedii naturale, inclusiv consumul de lichide, utilizarea unui umidificator și administrarea decongestionantelor fără prescripție medicală. În unele cazuri, s-ar putea să ai nevoie de o rețetă pentru medicamente mai puternice.

Dacă te confrunți cu o tuse persistentă, probabil ai acumulare de mucus în piept. Chiar dacă aceasta nu este o afecțiune care să-ți pună viața în pericol, poate afecta calitatea ei. Netratată însă, poate duce la complicații. Înainte să mergi la medic, există câteva lucruri pe care le poți face pentru a-ți ameliora simptomele acasă.

Cum să elimini mucusul din plămâni în mod natural

Pentru multe persoane, remediile naturale acasă sunt un tratament eficient de primă linie. Așadar, încearcă aceste opțiuni:

Bea lichide

Nu, corectez. Bea MULTE lichide! Sună clișeic, dar probabil auzi acest sfat adesea, iar asta pentru că funcționează. Lichidele ajută la subțierea mucusului. De asemenea, lichidele calde pot ajuta la eliminarea mucusului din piept și nas. Acest lucru poate ameliora congestia oferindu-ți o ameliorare semnificativă a simptomelor.

Gargară cu apă sărată

Studiile arată că gargara cu apă sărată caldă poate ajuta la ameliorarea simptomelor unei răceli, care pot include exces de mucus. Încearcă să amesteci o cană de apă caldă, filtrată sau îmbuteliată, cu jumătate până la trei sferturi de lingurițe de sare. Ia o înghițitură și înclină ușor capul înapoi și fă gargară timp de 30-60 de secunde. Alternativ, folosește o soluție salină sub formă de spray sau într-un irigator nazal ceramic.

Ridică-ți capul

Încearcă să îți ții capul drept, mai ales noaptea. Acest lucru va ajuta la scurgerea mai rapidă a mucusului. Poți face acest lucru prin așezarea a câtorva perne mai mari sub cap.

Folosește un umidificator daca vrei să elimini mucusul din plămâni

Aburul poate, de asemenea, să ajute la desprinderea mucusului și la ameliorarea congestiei. Poți cumpăra un umidificator de la farmacie. S-ar putea să fie benefic dacă-l folosești noaptea lângă patul tău. Acest lucru poate ajuta la ameliorarea congestiei în timpul somnului.

În funcție de nevoile tale, poți crea propriul tău spațiu cu aburi sau umidificator acasă în următoarele moduri:

  • Inhalează abur în timpul dușului.
  • Apleacă-te peste o bol de apă fierbinte, punând un prosop pe cap pentru a ajuta la blocarea aburului în jurul feței tale.

Ia miere

Mierea a fost folosită ca remediu natural de-a lungul istoriei și este cunoscută pentru proprietățile sale antiinflamatoare. Există unele dovezi științifice care susțin că ar putea fi utilă în ameliorarea tusei nocturne la copii.

În urma unei meta-analize din 2018, a șase studii randomizate, s-au găsit, de asemenea, dovezi care sugerează că mierea ar putea fi mai eficientă decât lipsa tratamentului, un placebo. Cu toate acestea, nu a fost neapărat mai eficientă decât obișnuitul supresor al tusei Dextrometorfan (Robitussin și altele).

Folosește uleiuri esențiale

Anumite uleiuri esențiale pot ajuta la desprinderea mucusului din piept. O meta-analiză din 2020 a șapte studii sugerează că uleiurile esențiale pot ajuta la ameliorarea unor simptome ale bolilor respiratorii, cu toate că rezultatele studiilor au fost mixte.
Uleiurile de mentă și de eucalipt sunt, de asemenea, folosite ca decongestionante naturale.

Poți folosi uleiul esențial în două moduri:

  • Difuzare: Cumpără un difuzor de la farmacia locală și adaugă câteva picături de ulei într-o baie caldă pentru a elibera aroma în aer.
  • Inhalare: Umple o bol cu apă fierbinte și câteva picături de ulei esențial. Apleacă-te deasupra bolului și acoperă-ți capul cu un prosop pentru a ajuta la blocarea aburului. Inhalează aburul timp de 5 până la 10 minute.
  • Aplicare topică: Amestecă 12 picături de ulei purtător pentru fiecare 1 sau 2 picături de ulei esențial pentru a-l distila. Efectuează mai întâi un test pe piele să nu ai vreo alergie sau să te confrunți cu vreo iritație. Dacă nu există iritații în 24 de ore, poți aplica produsul direct pe piept.

Ia un decongestionant

Decongestionantele sunt disponibile sub formă lichidă, comprimate sau spray nazal, la farmacie. Opțiunile comune fără prescripție medicală includ:

  • oximetazolină: Acesta este un spray nazal care nu ar trebui utilizat mai mult de trei zile.
  • pseudoefedrină: în cazul anumitor afecțiuni nu este tocmai recomandată. Citește instrucțiunile de pe ambalaj. Un decongestionant poate accelera ritmul cardiac și poate face dificilă adormirea. S-ar putea să fie o idee bună să-l iei în timpul zilei.

Aplică un unguent

Unguentele conțin ingrediente decongestionante, dar sunt aplicate topic în loc să fie ingerate. De obicei, îl poți aplica pe piept în fiecare noapte până când simptomele se opresc. Asigură-te să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj.

Într-un studiu mai vechi din 2010, cercetătorii au studiat copii care au primit tratament, fie cu unguent vaporizator, fie cu alt tip de unguent sau fără medicamente. Unguentul vaporizator a obținut cel mai bun scor pentru tuse și congestie.

Un alt studiu din 2017 arată că participanții răciți care au folosit un astfel de unguent au putut dormi mai bine noaptea, deși studiul nu a stabilit dacă acest lucru se datorează ameliorării simptomelor precum tusea.

Evită fumatul daca vrei să elimini mucusul din plămâni

Fumatul poate crește cantitatea de mucus din căile respiratorii, așa că este o idee bună să eviți acest obicei nociv.

Consumă anumite alimente

Încearcă să adaugi mai multă ceapă, usturoi, lămâie sau ardei iute în mâncarea ta. Un sondaj din 2018 sugerează că acestea ar putea ajuta la ameliorarea simptomelor răcelii și tusei, inclusiv la reducerea mucusului.

Alimentele picante care conțin capsaicină ar putea, de asemenea, să ofere o ameliorare temporară de congestie sinusoidală prin stimularea fluxului de mucus.

Surse:

  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6355924/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33938204/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29633783/
  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2212958820301385#sec0050
  • https://publications.aap.org/pediatrics/article-abstract/126/6/1092/64998/Vapor-Rub-Petrolatum-and-No-Treatment-for-Children?redirectedFrom=fulltext
  • https://www.researchgate.net/publication/317175257_Efficacy_of_a_Topical_Aromatic_Rub_Vicks_VapoRub_R_on_Effects_on_Self-Reported_and_Actigraphically_Assessed_Aspects_of_Sleep_in_Common_Cold_Patients
  • https://jpbs.hapres.com/UpLoad/PdfFile/jpbs_955.pdf
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia