Cum crești nivelul dopaminei natural: suplimentele recomandate de un medic psihiatru

  • Publicat:
Cum crești nivelul dopaminei natural: suplimentele recomandate de un medic psihiatru
Foto: Profimedia

Dopamina este mai mult decât un hormon al fericirii. Dopamina ajută la abilitatea de a lua decizii, de a organiza un plan, contribuie la funcția motorie, la starea de spirit și are un rol important în modul cum experimentăm plăcerea. Prea multă sau prea puțină dopamină poate duce la boli grave, cum este Parkinson.

Dopamina este produsă la nivelul creierului

Dopamina este un neurotransmițător produs natural de organismul uman și folosit de sistemul nervos pentru a transmite mesaje între celule, motiv pentru care este cunoscut și ca un mesager chimic. Dopamina este cunoscută și ca hormonul recompensei.

Dopamina produsă la nivelul creierului este, de asemenea, responsabilă de dorință și poftă, dorința de mai mult și mai mult. Este implicată în anticipare, iubire și te motivează să obții succes pentru a-ți crește resursele pe viitor. Dopamina este secretată atunci când aștepți o recompensă (mâncare, sex, bani, cumpărături) sau atunci când primești o surpriză plăcută neașteptată. Are legătura cu motivația, memoria, dispoziția și atenția.

Dopamina te face să te simți bine în baza unei promisiuni

Medicul psihiatru Daniel G. Amen spune într-un videoclip publicat pe Instagram că ne putem gândi la dopamină ca la un vânzător care te convinge să trăiești o viață mai bună. Dar, la fel ca mulți agenți de vânzare, te pot minți și îți pot promite plăcere când, de fapt, aceasta poate duce la durere (cum este cazul unei persoane dependente de droguri, abuzuri sau relații).

Altfel spus, dopamina te face să te simți bine, în baza unei promisiuni. Stimulul poate fi mâncarea, tutunul, drogurile, jocurile de noroc sau altele. Pe măsură ce o persoană „hrănește” această cererea a organismului, se instalează relaxarea, iar creierul va avea nevoie de mai mult și mai mult din acel stimul pentru a fi satisfăcut. În felul acesta se ajunge la dependențe.

Ce suplimente cresc nivelul de dopamină

Expertul spune că există câteva suplimente alimentare naturale care pot să crească secreția de dopamină. Printre acestea se numără ashwaganda, rhodiola și panax ginseng (cunoscut și ca ginseng oriental). S-a demonstrat că aceste plante te pot ajuta să te concentrezi mai bine, pot crește toleranța de a îndura stări neplăcute. Alte suplimente care pot crește nivelul de dopamină sunt: curcumin, omega-3, L-theanine și L-tyrosine, care promovează crește nivelului de alertă, atenție și concentrare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia