Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet

Înainte de a-ți dezvălui care este condimentul care-ți reduce glicemia, să discutăm puțin despre glicemia crescută și cum o poți reduce în mod natural.
  • Publicat:
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet
Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet

Pe lângă gustul inconfundabil, despre beneficiile necontestate ale condimentelor s-a tot discutat, mai ales când vine vorba de starea generală de sănătate. Pentru a reduce glicemia și pentru a îmbunătăți rezistența la insulină, cel mai des este recomandată scorțișoara, DAR află că mai există și altele la fel de eficiente în cazul pacienților diabetici. Înainte de a-ți dezvălui care este condimentul care-ți reduce glicemia, să discutăm puțin despre glicemia crescută. Cunoscută și ca “hiperglicemie”, aceasta se definește ca valori mai mari decât limita normală care, în timp, duc la apariția prediabetului sau diabetului.

Asociația Americană a Diabeticilor informează că în cazul pacienților diagnosticați cu diabet, glicemia crescută poate apărea din mai multe motive:

  • Dacă ai diabet de tip 1 și nu-ți administrezi suficientă insulină
  • Dacă ai diabet de tip 2, ai rezistență la insulină, iar celulele nu folosesc glicemia din sânge cum ar trebui
  • Dacă ai mâncat foarte mult sau ai făcut puțină mișcare sau chiar amândouă
  • Dacă ești stresat fizic din cauza unei boli, gripe sau răceli
  • Dacă ești stresat psihic
  • Din cauza fluctuațiilor hormonale, în special dimineața

Hiperglicemia cronică la pacienții diabetici poate fi fatală și poate duce și la complicații precum boli cardiovasculare, boli renale și neuropatii. Hiperglicemia extremă poate rezulta cetoacidoza diabetică, o urgență care-ți pune viața în pericol.

Condimentul salvator pentru pacienții cu diabet

Ghimbirul se află pe primul loc datorită beneficiilor pe care le are asupra sănătății. Acesta este bogat în polifenoli precum gingerol, care combate inflamațiile și echilibrează astfel glicemia. Inflamațiile sunt și ele asociate hiperglicemiei și rezistenței la insulină, iar reechilibrarea lor poate avea efecte pozitive asupra sănătății.

Într-o recenzie a unei meta-analize publicată în 2024 în Nutrients, cercetătorii au investigat efectele unor ierburi și condimente des folosite în dieta mediteraneană, precum chimionul negru, cuișoarele, pătrunjelul, șofranul, ghimbirul, piperul negru, rozmarinul, turmericul, busuiocul, oregano și scorțișoara asupra glicemiei în rândul pacienților cu diabet de tip 2. Ghimbirul, șofranul, curcuma și scorțișoara reduceau rapid și semnificativ glicemia, în timp ce chimionul negru și ghimbirul reduceau indicele A1C și insulina.  Unele cercetări sugerează că ghimbirul poate avea un impact pozitiv asupra glicemiei prin îmbunătățirea sensibilității la insulină și încetinirea digestiei carbohidraților, care pot duce la spike-uri glicemice reduse după masă.

Foto: shutterstock

Surse:

  • https://diabetes.org/living-with-diabetes/treatment-care/hyperglycemia
  • https://diabetes.org/about-diabetes/complications/ketoacidosis-dka/dka-ketoacidosis-ketones
  • https://www.mdpi.com/2072-6643/16/6/756
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute
Metoda japoneză care te vindecă în numai cinci minute