Bergamota, ingredientul care poate reduce colesterolul. Care sunt pacienții care nu o pot folosi

Bergamota conține compuși precum polifenoli și flavonoide care pot reduce colesterolul total și trigliceridele, cu potențialul de a crește colesterolul bun HDL.
  • Publicat:
Bergamota, ingredientul care poate reduce colesterolul. Care sunt pacienții care nu o pot folosi
Bergamota, ingredientul care poate reduce colesterolul. Care sunt pacienții care nu o pot folosi

Bergamota conține compuși precum polifenoli și flavonoide care pot reduce colesterolul total și trigliceridele, cu potențialul de a crește colesterolul bun HDL. Bergamota este un fruct citric care se întâlnește în regiunea Calabria din Italia și care are o istorie în medicina tradițională italienească pentru tratarea febrei și infecțiilor.

În prezent, cercetătorii vin în susținerea beneficiilor sale antioxidante și antiinflamatorii, demonstrând că acest fruct ar putea avea beneficii și privind reducerea colesterolului.

Poate îmbunătăți bergamota colesterolul?

Studii clinice arată că bergamota administrată oral sub diferite forme poate reduce colesterolul total și densitatea acestei lipoproteine. Studiile de laborator sugerează că polifenolii din bergamotă pot influența enzimele specifice asociate colesterolului.

O recenzie sistematică a 12 studii arată că suplimentarea cu bergamotă a avut următoarele rezultate:

  • Reducerea colesterolului total: de la 12.3% la 31.3%
  • Reducerea colesterolului LDL: de la 7.6% și 40.8%
  • Reducerea trigliceridelor: de la 11.5% la 39.5%

În urma unui studiu, cercetătorii au descoperit că, deși extractul de bergamotă nu bloca direct enzimele implicate în producția de colesterol, acesta reducea nivelul colesterolului în celulele ficatului și limita absorbția colesterolului în celulele intestinale.

După cât timp reduce bergamota colesterolul?

Studii clinice arată o reducere a colesterolului după câteva săptămâni de administrare constantă. În general, studiile au ținut 1-6 luni. Trebuie să iei în calcul faptul că bergamota sau extractul de bergamotă poate varia de la o persoană la alta când vine vorba de reducerea colesterolului.

Câtă bergamotă trebuie să iei pentru colesterol?

Cantitatea de bergamotă pe care trebuie să o consumi pentru a reduce colesterolul poate varia în funcție de câțiva factori, inclusiv forma de bergamotă administrată (extract, ulei, supliment), concentrație și afecțiunile pacientului. Dozele eficiente trebuie să fie între 150mg și 1500mg zilnic.

Bergamota: efecte adverse

Deși are numeroase beneficii, bergamota poate veni la pachet cu câteva efecte adverse:

  • creșterea sensibilității la soare: conține compuși care pot crește sensibilitatea la soare și riscul de arsură sau iritații la nivelul pielii.
  • interacțiunea cu alte medicamente: poate cauza fotosensibilitate și poate interacționa cu anumite antibiotice și medicamente pentru diabet
  • reacții alergice: unele persoane pot avea reacții alergice la bergamotă

Bergamota nu trebuie consumată de:

  • femeile însărcinate și cele care alăptează
  • copii
  • pacienții cu sensibilitate la soare
  • pacienții care iau anumite medicamente sau statine pentru reducerea colesterolului.

Foto: shutterstock

Surse:

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia