Cum am ajutat o persoană care a făcut accident vascular cerebral știind simptomele. Află despre metoda FAST

Pacienții sau aparținătorii pot identifica după o metodă simplă simptomatologia accidentului vascular celebral. Aceasta se numește FAST.
  • Publicat:
Cum am ajutat o persoană care a făcut accident vascular cerebral știind simptomele. Află despre metoda FAST
Metoda FAST ajută la recunoașterea rapidă a simptomelor accidentului vascular cerebral. Iată care sunt! Foto Shutterstock

Accidentul vascular cerebral este o urgență medicală. Însă în multe cazuri este nevoie de ajutor din partea unei alte persoane pentru a apela medicii, pacientul fiind incapabil, mult prea obosit sau nerecunoscând semnalele. Cunoașterea unor informații de bază și a simptomelor, apelul la 112 pot fi salvatoare. Metoda FAST, despre care tot mai mulți români trebuie să știe, salvează vieți.

 

Nu aș fi crezut vreodată că viața îmi va pune la încercare cunoștințele medicale pe neprogramate. Însă, fix când nu te aștepți, pericolul poate apărea. Așadar, în special în pandemie, atunci când accesul la servicii medicale poate fi mai îngreunat sau provoacă stres din cauza riscul de infecție cu Sars-Cov-2 este bine ca fiecare dintre noi să știm reguli de prim ajutor. Cum spuneam, evenimente precum accidentul vascular cerebral, infarctul – ce pun viața în pericol – nu bat la ușă.

 Cu cât medicii intervin mai repede, cu atât pacientul care a suferit un AVC are șanse mai mari de recuperare

Nu voi intra în detalii din situația pe care am trăit-o pentru a sublinia faptul că se poate întâmpla ca deși pacientul despre care există suspiciunea că a suferit un accident vascular cerebral să menționeze că se simte bine și să refuze sistematic să sune la urgență. (Verificați în fiecare țară în care sunteți acest număr de telefon). Recunoașterea simptomelor, chemarea ambulanței și accesul cât mai rapid la tratament fac diferența între viață și moarte, dar și între o viață normală și dizabilitate. Iar ”time is brain” (timpul este creier) așa cum neurologii spun. În cazul acestei persoane, hipertensiunea arterială netratată medicamentos a fost cauza.

Pacienții sau aparținătorii pot identifica după o metodă simplă simptomatologia AVC metodă FAST.

Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș a explicat de ce este important să se cheme rapid salvarea dacă există suspiciunea de AVC: ”Viața unei persoane care a suferit un AVC depinde de secundele care se scurg și de rapiditatea cu care această ajunge la o unitate spitalicească unde poate primi îngrijirea potrivită pentru a elimina riscurile de deces sau invaliditate. Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morți între bănuiala apariției unui AVC și telefonul dat la 112.

Cum recunoaștem simptomele AVC?

Cum ne putem da seama că o persoană din jurul nostru trece prin asta? Prin metoda supranumită FAST care este vitală și care ar trebui să fie cunoscută de cât mai multă lume. Dr. Lucian Mărginean, medic primar radiologie intervențională la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Mureș explică:

”FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC:

F este de la Față căzută și asimetrică

A de la Amorțirea brațelor și picioarelor

S de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii

T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparținător sesizează simptomele, este timpul să sune urgent la 112.”

Menționați când chemați salvarea că există suspiciune de accident vascular cerebral

Atenție, nu este obligatoriu ca toate cele 3 simptome să apară la toții pacienții cu AVC simultan. Sau se fie extrem de vizibile. În cazul pacientului la care am putut da o mână de ajutor chemând salvarea – o durere de cap stranie (care s-a instalat după ce a simțit senzația de electrocutare), oboseala extremă și tulburări de vorbire (”S” din metoda FAST). De asemenea, persoana în cauză nu își amintea numele unor persoane din familie. La spital, medicii au putut observa și o ușoară asimetrie a feței (F din metoda Fast). Atunci când se apelează numărul de urgență „112” menționați suspiciunea de accident vascular cerebral. În cazul despre care am spus, cu tratamente medicale, recuperare la logoped starea de sănătate s-a reluat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”
Recomandări: