Simulatorul de zâmbete Digital Smile Design. Vezi cum va arăta dantura ta cu ajutorul inteligenței artificiale!

Simulatorul de zâmbete Digital Smile Design. Vezi cum va arăta dantura ta cu ajutorul inteligenței artificiale!
Foto: Shutterstock

Conceptul „Digital Smile Design” sau DSD reprezintă simularea digitală a viitoarei restaurări cu ajutorul unor programe de inteligență artificială, care prin diferite măsurători, realizate în mod automat, încadrează noul zâmbet al pacientului, acesta putând vedea viitorii dinți în mod virtual. Se pot folosi diferite programe pentru simularea viitorului zâmbet, dar inainte de acestea, este nevoie de realizarea unor poze calibrate, de preferat într-un studio foto, pentru o încadrare optimă.

Avantajele Digital Smile Design

  • confort psihic pentru pacient
  • vizualizarea viitorilor dinți
  • evitarea viitoarelor neplăceri din punct de vedere estetic
  • timp de lucru scurt
Dr. Robert Idita / Dr. Florin Cofar, Smile Cloud Biometrics

Simularea se poate face atât pentru restaurări coronare, cât și pentru fațete, în funcție de indicații, cât și de dorința pacientului. Cel mai folosit program în analiza estetică este SmileCloud, realizat de doctorul Florin Cofar, specializat în tratarea cazurilor complexe de reabilitare orală cu indicații chirurgicale și implantologie.

Ce presupune analiza estetică?

  • Armonie facială (egalitate între etajele feței, linia mediană să corespundă cu linia interincisivă)
  • Linia surâsului (inversată sau normală)
  • Coridorul bucal (amplificat sau foarte puțin vizibil)
  • Observarea vizibilității pronunțate a gingiei (gumming smile)
  • Evidențierea dinților in timpul surâsului( strict superiori, superiori si inferiori, strict inferiori)
  • Zenitul gingival (marginea gingivală) conformă sau nu.

„Corectarea” viitorului zâmbet presupune încadrarea dinților în conformitate cu gingia, pentru a „scăpa” pacientul de disconfortul estetic pe care îl acuză în timpul zâmbetului printr-o descoperire excesivă a gingiilor sau așa-numitul „gumming smile” sau „surâs gingival”.

Când vine vorba de un pacient anxios față de viitorul lui zâmbet, putem cere laboratorului realizarea unor restaurări (dinți) provizorii, care să ajute pacientul să vizualizeze viitorul zâmbet fizic, la costuri minime, pentru a-și da acordul, comunicând medicului și modificările dinților finali.

Pe lângă confortul psihic amintit mai sus, acesta reduce timpul de lucru prin transmiterea informațiilor în timp real laboratorului. După alegerea dinților din „librăria” virtuală, împreună cu pacientul (se va decide asupra formei, culorii), aceasta se salvează într-o bază de date, fiind transmisă laboratorului printr-un e-mail. După primirea informațiilor, acestea sunt transmise către o mașină de frezat, realizând restaurarea (coroane, fațete) în funcție de informațiile primite.

Dr. Robert Idita / Dr. Florin Cofar, Smile Cloud Biometrics

Etapele simulării Digital Smile Design

Etapele pentru realizarea unei simulări nu necesită un proces complex, fiind vorba despre:

  • realizarea unor fotografii calibrate, profesionale, într-un studio foto
  • programul pentru realizarea simulării propriu-zise

În poza de mai jos este reprezentată încadrarea dinților, în conformitate cu linia surâsului (programul ne ghidează astfel încât dinții să nu fie prea lungi sau prea scurți). Indiferent de planul de tratament ales de pacient, este necesară aplicarea de provizorii pentru observarea esteticii sau în cazurile complexe de reabilitare, funcția masticatorie și estetica.

Dr. Robert Idita / Dr. Florin Cofar, Smile Cloud Biometrics

Avantajele restaurărilor provizorii în cazurile complexe

  • facilitează acceptarea tratamentului pentru pacient
  • restabilirea unei noi funcții masticatorii
  • ajută medicul în analiza cazului

După colectarea datelor și validarea esteticii de către pacient, se trece ulterior la etapa clinică prin prepararea dinților superiori și inferiori, în funcție de caz. Are loc amprentarea digitală (full digital) sau analog-digital prin trimiterea către laborator a unei amprente fizice și scanarea ulterioară a acesteia și realizarea restaurării dinților.

Pe lângă această etapă mai are loc înregistrarea ocluziei (mușcăturii), care se poate realiza tot digital (scanare intraorală) sau fizic (prin aplicarea unui material la nivelul dinților).

După livrarea restaurărilor are loc protocolul adeziv, care este realizat sub izolare cu digă, finisarea și testarea funcționalității la 24 de ore după protocolul adeziv.

În esență, zâmbetul nu îl schimbă pe cel ce zâmbește, ci și pe cel ce îl privește.

Dr. Robert Idita / Dr. Florin Cofar, Smile Cloud Biometrics
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Robert Idita - Medic stomatolog
Dr. Robert Idita este medic stomatolog și fondator al Clinicii PerfectDent din Timișoara, cu experiență în gestionarea cazurilor de reabilitare totală. A absolvit Facultatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, ramura Medicină Dentară, în 2018. Experiență: ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân