Legătura nebănuită dintre cariile dentare şi privitul la televizor

Medicul stomatolog Adrian Mina vorbeşte despre legătura dintre cariile dentare şi accesul copiilor la televizor.
  • Publicat:
Legătura nebănuită dintre cariile dentare şi privitul la televizor
”În cazul televizorului se recomandă ca distanța între ecran și ochiul privitorului să fie aproximativ de 4 ori diagonala ecranului” explică medicul oftalmolog
Poate părea greu de crezut, însă accesul copiilor la televizor are o legătură foarte strânsă cu apariţia cariilor şi a altor probleme legate de sănătatea orală. Medicul stomatolog Adrian Mina detaliază cum este posibil acest lucru, dar şi ce ar trebui făcut pentru a evita apariţia situaţiilor neplăcute.
 
Cele mai noi studii au descoperit faptul că tinerii mănâncă de trei ori mai multe alimente zaharoase (33%) şi este mult mai probabil să aibă leziuni carioase dacă privesc la televizor o oră şi jumătate în fiecare zi.
 
„Mai mult de 1 din 2 (53%) copii care se uită la televizor mai mult de 90 de minute pe zi au o carioactivitate mai mare. Tinerii care mănâncă alimente zaharoase în timp ce se uită la televizor au, de asemenea, de două ori mai multe şanse să aibă leziuni carioase decât cei care aleg să le evite. Din punctul meu de vedere trebuie să existe o schimbare în aşa-zisul comportament de snacking în faţa televizorului. Există o relaţie clară între timpul petrecut de copiii în faţa televizorului şi cantitatea de zahăr pe care aceştia o consumă. Copiii consumă cantităţi mari de zahăr prea des şi acest lucru duce la rate inacceptabile de apariţie a cariilor dentare. În unele dintre cazuri, leziunile carioase se pot restaura prin metode clasice. În schimb, în cazuri mai complicate, apare necesitatea extracţiei acelor dinţi”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Ce este de făcut?

„Limitarea timpului pe care copiii îl petrec în faţa televizorului ar putea fi o măsură pentru îmbunătăţirea sănătăţii orale a acestora. De asemenea, poate avea şi alte beneficii pentru bunăstarea unui copil. Anul trecut, în Anglia, conform unui studiu, au existat 59.314 de extracţii dentare. Nouă din zece dintre acestea au avut drept cauză principală cariile”, continuă Adrian Mina.

Reclamele la junk food ar trebui interzise?

„Descoperirile ulterioare ale studiului ridică îngrijorări cu privire la impactul negativ pe care îl au spoturile publicitare la alimente şi băuturi zaharoase. Atât asupra părinţilor, cât şi asupra copiilor. Consider că este complet iresponsabil să expunem copiii la campanii de marketing care promovează alimente şi băuturi nesănătoase. Legislaţia pentru a preveni promovarea junk food-ului prin intermediul televiziunilor trebuie să fie modificată, astfel încât, în intervalul în care copiii au acces la televizor, aceste reclame să fie interzise.  Singapore a devenit prima ţară care a interzis reclamele pentru băuturi cu conţinut ridicat de zahăr. Până la acest moment, alte ţări se concentrează doar pe limitarea expunerii unui copil la aceste reclame”, declară Dr. Adrian Mina.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”