Diabet și pierderea dinților, o legătură mai puțin cunoscută

Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică cum este posibil acest lucru și ce au de făcut pacienții cu diabet.
  • Publicat:
Diabet și pierderea dinților, o legătură mai puțin cunoscută
Dr. Sorina Stroe
Pacienții care suferă de diabet și nu țin boala sub supraveghere se pot confrunta cu probleme la nivelul ochilor, sistemului nervos, rinichilor, inimii și altor sisteme esențiale din organism. De asemenea, un aspect mai puțin cunoscut este legătura dintre diabet și pierderea dinților. Medicul stomatolog Sorina Stroe, asistent universitar doctor, ne explică cum este posibil acest lucru și ce au de făcut diabeticii.

Diabet și boala parodontală

“Diabeticii au șanse mai mari de a dezvolta boala parodontală, întrucât le este afectată gingia, ligamentele parodontale și osul, ele fiind foarte importante în menținerea dinților pe arcadele dentare. Boala parodontală poate cauza dureri, respirație urât mirositoare remanentă și dificultăți în masticație. Netratată, ea duce la pierderea dinților”, spune medicul stomatolog Sorina Stroe.

Se vindecă greu

O altă particularitate a diabeticilor este faptul că la ei procesul de vindecare a țesuturilor este mai greu. Durează mai mult. Din această cauză este cu atât mai dificil să aplicăm tratamentele necesare în cazul bolii parodontale.

Senzația de gură uscată

„Adeseori, diabeticii suferă și de xerostomie (senzația nepăcută de gură uscată), fiind astfel mai predispuși la a dezvolta infecții fungice, afte. Fluxul salivar scăzut îi expune de asemenea la apariția cariilor. Dacă adaugăm și fumatul ca factor agravant, viteza de apariție a acestor probleme va crește”, adaugă specialistul. 

Ce trebuie făcut dacă suferi de diabet?

„Un pacient diabetic trebuie să țină sub control boala și să nu sară peste vizitele regulate la tomatolog. Cu atât mai mult dacă apar simptome de genul celor menționate mai sus, trebuie neapărat programată o vizită cât mai curând la medicul stomatolog. Tratamentele diferă în funcție de simptomatologie, însă există soluții pentru orice. Există colutorii pentru a trata aftele, există geluri ce stimulează secreția salivară pentru a trata xerostomia (gura uscată). Cât despre pacientul cu afectare parodontală, el este trimis către un medic parodontolog, pentru a fi luat în evidență și a i se trata problemele în funcție de gradul de afectare.  În plus, neapărat să aibă o igienă dentară strictă”, explică medicul stomatolog Sorina Stroe.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”