Ce trebuie să ştii despre radiografia şi tomografia dentară

Radiografia dentară este o imagine, înregistrată pe film fotografic special, a întregii danturi sau, după caz, a unui singur dinte
  • Publicat:
  • Actualizat:
Ce trebuie să ştii despre radiografia şi tomografia dentară

Radiografia dentară este un element important în stabilirea anumitor diagnostice sau în stabilirea planului de tratament deoarece arată medicului mult mai multe detalii care sunt imposibil de observat cu ochiul liber.

Ce este radiografia dentară

Radiografia dentară este o imagine, înregistrată pe film fotografic special, a întregii danturi sau, după caz, a unui singur dinte. Aceasta permit detectarea şi evaluarea unor afecţiuni ascunse ale dinţilor care nu se pot vedea cu ochiul liber.

Pe film se pot observa cu claritate cariile interdentare, dinţii care nu au erupt, poziţia rădăcinilor, problemele apărute în interiorul dinţilor sau sub marginea gingivală şi dezvoltări anormale ale dinţilor.

Radiografia dentară este necesară mai ales în cazul implanturilor dentare, aplicării coroanelor, faţetelor şi aparatului dentar.

Tipuri de radiografii dentare frecvent folosite

În funcţie de suprafaţa acoperită, radiografia dentară se poate clasifica în radiografie panoramică şi radiografie retroalveolară periapicală.

Radiografia retroalveolară evidenţiază doi sau trei dinţi alăturaţi, putând fi observate în detaliu atât rădăcinile, cât şi coroanele dentare, în timp ce radiografia panoramică oferă o imagine de ansamblu a ambelor arcade dentare.

“Atunci când se doreşte obţinerea unei imagine a ansamblu a unei singure arcade se recurge la radiografia ocluzală. Aceasta este efectuată şi în cazurile în care este necesară investigarea palatului şi planşeului bucal sau există dificultăţi la deschiderea gurii. Pe radiografia ocluzală se poate observa inclusiv dacă glandele salivare prezintă anumite afecţiuni precum calculii salivari. “ spune dr. Ionut Leahu.

Un alt timp de radiografie dentară este radiografia Bitewing, care poartă numele şi de radiografie cu film muşcat. Această este folosită cu precădere pentru măsele şi evidenţiază grupe de dinţi de pe ambele arcade. Se pot observa pe film carii interdentare, fisuri ale smalţului sau carii apărute sub coroanele dentare ori sub plombe.

Radiografia clasică versus radiografia digitală

În funcţie de aparatura folosită, radiografia poate fi de două feluri, clasică sau digitală. Filmul dentar clasic va fi înlocuit treptat de cel digital, care prezintă mai multe avantaje.

“Un aspect foarte important este acela că aparatura radiologică modernă emite o doză de radiaţii cu până la 80% mai mică decât cea clasică. Dat fiind timpul scurt de expunere şi riscul minim de iradire, radiografia dentară modernă poate fi făcută inclusiv de femeile însărcinate. “ spune dr. Ionut Leahu.

Spre deosebire de radiografia clasică, cea digitală poate fi mărită pe calculator şi permite observarea unor detalii de fineţe a dinţilor şi a structurii acestora. Economia de timp este un alt avantaj major al radiografiei dentare digitale. Pentru efectuarea acesteia nu este necesară o programare, realizarea unei radiografii dentare digitale durează în medie 5 minute. De asemenea, în procesul de developare sunt folosite doar substanţe ecologice.

Tomografia dentară computerizată cu fascicul conic

Spre deosebire de tomografia dentară computerizată care furnizează imagini 2D, cea cu fascicul conic oferă imagini tridimensionale complete fară distorsiuni şi suprapuneri şi permite efectuare unor măsurători mult mai precise.

Se foloseşte mai ales pentru realizarea unei scheme de implant.

Diferenţa dintre radiografia panoramică şi tomografia dentară computerizată constă în faptul că prima poate fi mărită, în timp ce a doua permite rotirea imaginii şi studierea danturii din toate unghiurile posibile. Tomografia dentară computerizată nu este dureroasă şi nu prezintă riscuri asupra sănătăţii.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Ionuţ Leahu - Medic primar stomatologie generală
Dr. Ionuț Leahu – doctor și fondator al celei mai extinse rețea de clinici stomatologice din România. Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog cu competență în implantologie orală și master în implantologie orală și parodontologie este anteprenorul român care a construit în decursul a 12 ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”