Ce facem în cazul unei fracturi dentare accidentale?

Vremea frumoasă ne îmbie la plimbări prin parc sau în pădurile din jur. Plini de energie, copiii se pot accidenta uşor şi îşi pot pune în pericol dantura. Iată ce ne sfătuieşte Dr. Vivian Sendroiu în cazul în care ne confruntăm cu cazul în care copilul nostru a suferit o fractură de dinte sau o imobilizare dentară.
  • Publicat:
Ce facem în cazul unei fracturi dentare accidentale?

Vremea frumoasă ne îmbie la plimbări prin parc sau în pădurile din jur. Plini de energie, copiii se pot accidenta uşor şi îşi pot pune în pericol dantura. Iată ce ne sfătuieşte Dr. Vivian Sendroiu în cazul în care ne confruntăm cu cazul în care copilul nostru a suferit o fractură de dinte sau o imobilizare dentară.

Cauzele generale ale fracturii dentare

În cazul copiilor, traumatismele date de căzături sunt principala cauză a fracturilor dentare. Ele pot fi lovituri la nivelul maxilarului, buza superioară sau la nivelul mandibulei, cel mai frecvent căderea în bărbie. Cei mici, la 2-3 ani, cad adesea şi sunt expuşi ricului de a se lovi de trepte, masă sau orice alt obiect care este în calea lor.

Pe măsură ce cresc, creşte şi riscul accidentelor din locurile de joacă, din parc sau de la grădiniţă, mai ales când aceştia practică sporturi precum datul pe role, bicicletă, patine sau chiar balet. În final, între 8 şi 16 ani copiii îşi pot accidenta dinţii şi datorită sporturilor pe care la practică. Sunt mult mai expuşi cei care aleg sporturile de contact: karate, box, handbal, baschet, ciclism sau ski acrobatic.

Alte cauze posibile pentru fracturare şi fisurare sunt scrâşnitul dinţilor, consumul de alimente cu constituţie dură sau schimbări bruşte de temperatură la nivel bucal.

Care sunt dinţii cei mai expuşi fracturilor dentare?

Pot fi afectaţi atât dinţii temporari (de lapte) cât şi dinţii definitivi. Din punct de vedere al poziţionării, dinţii care sunt cel mai frecvent fisuraţi sau fracturaţi sunt incisivii, cei de pe maxilar, cei de sus şi cei care se află în faţă, între colţurile buzelor. Indiferent de tipul dintelui afectat, prima indicaţie este să vă adresaţi cât se poate de repede unui medic stomatolog.

Cum poate fi afectat un dinte în urma unui traumatism?

Traumatismele la nivelul dinţilor pot duce la următoarele complicaţii: dinte fracturat/fisurat, dinte mobilizat (dintele se miscă fără a fi fracturat sau scos din os), dinte avulsionat (este dintele complet ieşit din os şi are nevoie de un procedeu de replantare).

Ce facem dacă cel mic şi-a fracturat un dinte?

Prezenţa de urgenţă la medicul stomatolog este obligatorie. În mod normal, dinţii fracturaţi pot fi trataţi şi reconstruiţi şi din acest motiv cu cât ajungeţi mai repede la stomatolog, cu atât şansele de a salva dintele sunt mai mari.

Dinţii fracturaţi

Foarte important! Este recomandat, în cazul în care mai găsiţi fragmentul de dinte, să îl recuperaţi şi să îl ţineţi într-o compresă sau un şervetel umezit în apă sau apă distilată. Dacă mai este posibil, medicul stomatolog va încerca să lipească fragmentul de dinte. Această intervenţie depinde foarte mult de starea dintelui. Dacă el este spart în multiple bucăţi sau este pierdut, atunci refacerea dintelui va necesita un material compozit special, total fizionomic la culoare şi textură.

Dinţii mobili

În cazul în care dintele este mobil, vizita la stomatolog devine o urgenţă iar acesta va imobiliza dintele. Cu cât pacientul ajunge mai repede la doctor, cu atât şansele de a-l salva cresc.

Există două modalităţi de a imobiliza un dinte care a devenit mobil. Prima este legarea dintelui afectat de vecinii său cu ajutorului unui compozit şi fibră de sticlă. Imobilizat în această poziţie, dintele va deveni stabil şi funcţional.
A doua variantă presupune realizarea unei gutiere personale după modelul dinţilor pe care pacientul o va purta permanent. În timp, gutiera ajută dintele mobil să se anchilozeze iar dantura devine funcţională.

Dinţii avulsionaţi

Dinţii avulsionaţi sunt cei care în urma traumatismului au ieşit complet din os si trebuie replantaţi. O situaţie ideală este cea în care reuşiţi să găsiţi dintele imediat după producerea incidentului. Acesta trebuie ţinut într-o compresă sau un şerveţel umezit în apă distilată deoarece în primele 30-60 de minute încă poate fi repus în cavitatea bucală. După repoziţionarea dintelui în os, acesta va fi fixat obligatoriu pe o durată de patru săptămâni. Imobilizarea se poate face cu fibră de sticlă şi compozit, cu legătură chirurgicală sau cu o gutieră dură, rigidă de cotenţie.

Cum putem să prevenim fracturile şi traumatismele dentare?

Accidentele se întâmplă în mod frecvent la copii, în special la cei cu o vârstă mica, aşa că e bine să fim conştienţi de câteva reguli generale de prevenţie. Fiţi mereu atenţi în momentele când copilaşii sunt la joacă. Atunci sunt cel cele mai mari şanse ca aceştia să se lovească. Pentru cei care fac sport, recomandăm gutiere de protecţie, în special pentru sporturile de contact.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”