6 motive pentru o igienă orală corectă

  • Publicat:
6 motive pentru o igienă orală corectă
Sursă poză: pexels.com

O igienă orală corectă îți oferă o dantură frumoasă, sănătoasă și astfel poți zâmbi cu mai multă încredere atunci când socializezi. Este important să respecți rutina zilnică de îngrijire a dinților pentru a preveni din timp afecțiunile dentare. Totodată, sănătatea orală contribuie și la starea de bine a întregului organism. Arăți mai bine, te simți mai bine și te bucuri mai mult de viață alături de familie și prieteni.

Iată 6 motive pentru care este esențial să ai o igienă orală corectă și ce afecțiuni stomatologice poți preveni.

Previne apariția gingivitei

Gingivita este o afecțiune stomatologică localizată la nivelul țesuturilor moi și poate apărea la orice vârstă. Netratată la timp, poate duce la apariția durerilor, sensibilităților dentare și poate evolua în parodontoză. Igiena orală este una dintre cele mai importante metode de prevenție pentru toate afecțiunile dentare. Realizată corect, atât prin periajul dinților dimineața și seara, dar și prin folosirea mijloacelor suplimentare de igienizare, precum ața dentară, apa de gură și dușul bucal, rutina zilnică de curățare a cavității orale poate preveni dezvoltarea plăcii bacteriene și a tartrului dentar.

Igiena orală corectă previne boala parodontală

Numele „parodontită” înseamnă inflamație în jurul dintelui. Microorganismele, cum ar fi bacteriile, se lipesc de suprafața dintelui și se înmulțesc. Pe măsură ce sistemul imunitar reacționează și toxinele sunt eliberate, apare inflamația.

Conform Medical News Today, igiena orală joacă un rol foarte important în prevenirea bolii parodontale, deoarece rutina zilnică de îngrijire ține infecția departe și stopează evoluția acestei afecțiuni dentare, care în formele sale acute poate conduce la pierderea dinților. Așadar, pentru a ne păstra o dantură sănătoasă și frumoasă cât mai mult timp este esențial să realizăm periajul dentar de cel puțin două ori pe zi.

Elimină petele inestetice de pe dinți

Alimentele colorate sau acide pot aduce modificări asupra aspectului dinților. Petele de pe suprafața dentară sunt o adevărată provocare, atunci când zâmbim, deoarece oferă un aspect inestetic și ne fac să fim reținuți atunci când socializăm. Astfel, ingredientele pastei de dinți ne ajută să curățăm suprafața dinților și să ne bucurăm de interacțiunea cu persoanele dragi.

Menține o respirație proaspătă

Un avantaj cât se poate de evident al igienei orale este respirația proaspătă și plăcută. În acest mod ne putem bucura de o calitate a vieții mai ridicată și putem socializa cu cei din jur fără rețineri.

Smalțul dentar este protejat prin igiena orală corectă

Cel mai dur țesut al corpului uman este smalțul dentar. Rolul său este de a proteja dentina și pulpa dintelui de factori externi și a păstra dantura sănătoasă. De asemenea, datorită smalțului dentar, dintele își îndeplinește cu succes funcția de masticație. Igiena orală, în acest caz, vine în ajutorul țesutului dur și elimină bacteriile ce pot conduce mai târziu la apariția cariilor dentare.

Economisești bani

O igienă orală corectă te ajută să ții la distanță afecțiunile dentare, astfel este mult mai simplu și mai puțin costisitor să previi decât să tratezi. Astfel că poți economisi bani pentru alte planuri ce țin de viața ta.

Prin urmare, igiena orală corectă reprezintă primul pas în ceea ce înseamnă prevenția dentară. Cu cât acordăm o mare atenție periajului dentar și mijloacelor suplimentare de curățare, cu atât vom avea o dantură mai sănătoasă și vom zâmbi mai mult. Atât cariile dentare, cât și bolile ce pot apărea la nivelul gingiilor, precum boala parodontală, pot fi evitate cu ajutorul unei rutine zilnice și corecte de curățare a cavității orale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân