6 motive pentru care apar durerile dentare chiar dacă nu ai carii

Chiar dacă nu avem carii dentare, durerile pot apărea din mai multe motive. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont ne explică.
  • Publicat:
6 motive pentru care apar durerile dentare chiar dacă nu ai carii
FOTO: 123rf.com / 6 motive pentru care apar durerile dentare chiar dacă nu ai carii

Chiar dacă avem o rutină de îngrijire orală riguroasă, se poate întâmpla să ne confruntăm cu disconfort precum dureri dentare, chiar şi în lipsa prezenţei unei carii. Dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, vorbeşte despre cauzele durerilor de dinţi, care uneori se află dincolo de controlul nostru.

Sensibilitate dentară. Teminatiile nervoase din interiorului dentinei (stratul interior al dintelui) expuse factorilor externi pot fi o cauză care explică apariţia durerii dentare.

“Dentina este expusă atunci când smalţul lipseşte pe anumite zone din naştere (în 10% din cazuri smalţul din apropierea gingiei este absent sau extrem de subţire) sau atunci când smalţul dentar se fracturează accidental. În aceste situaţii apare sensibilitatea dentară la contactul cu agenţii externi, în ciuda unui periaj dentar corect, iar uneori chiar şi la contactul cu periuţa dentară”, explică specialistul ortodont.

Bruxism. Scrâşnirea dinţilor, provocată în principal de stres, duce la tocirea smalţului şi uneori chiar şi a dentinei.

“Dintele are capacitatea de apărare, iar ca urmare a faptului că tocirea se produce treptat, nervul are timp să se retragă prin depunerea unui strat suplimentar de dentină, însă chiar şi în aceste condiţii durerea dentară poate să apară. Presiunile constante exercitate asupra dinţilor, musculaturii şi articulaţiei aproape în fiecare noapte, vor determina apariţia unei dureri uşoare sau moderate”, explică doamna doctor Mihaela Dan.

Înghesuiri dentare. Unii dinţi sunt suprasolicitaţi din cauza contactelor anormale dintre ei, fapt care poate produce durere. Forţele mari exercitate asupra dinţilor pot face ca prismele subţiri de smalţ de lângă gingie să sară producând leziunile cuneiforme. Dentina este astfel descoperită şi apare sensibilitatea dentară.

Erupţia molarului de minte. Rareori erupţia molarului de minte trece neobservată, de cele mai multe ori apărând un disconfort, căruia la început nu îi identificăm cauza.

“În prima fază vor apărea dureri difuze, produse de presiunile pe care molarul de minte le exercită croindu-şi drum spre suprafaţă. Atunci când, în ciuda eforturilor de periaj dentar corect, sub gingia care încă acoperă parţial molarul de minte se acumulează resturi alimentare care duc la înmulţirea bacteriilor ce vor produce inflamaţia zonei şi chiar acumularea de puroi, îşi face apariţia pericoronarita, însoţită de dureri moderate sau chiar intense”, atenţionează doamna doctor Mihaela Dan.

Periajul prea agresiv. Periajul prea agresiv sau aplicarea unei presiuni prea mari asupra dinţilor poate favoriza retracţia gingivală şi implicit apariţia sensibilităţii dentare.

“Pentru a preveni o astfel de situaţie este recomandată folosirea unei periuţe dentare cu peri de duritate medie folosită fără presiune exagerată sau periuţa electrică cu senzor de presiune, precum şi folosirea unei tehnici de periaj corecte, fără a pune presiune pe periuţă, pentru că atunci periajul nu este mai eficient ci doar poate produce leziuni dentare sau gingivale”, spune doctor Mihaela Dan.

Infecţie a sinusurilor. Deoarece rădăcinile anumitor dinţi se află în dreptul sinusurilor, presiunea unei infecţii a sinusurilor poate fi confundată cu o durere dentară.

Aşadar, durerea dentară nu este în mod neapărat o consecinţă a unei igiene orale incorecte, ci poate avea o cauză simplă, uşor de tratat sau una mai serioasă. Vizita la medicul stomatolog este recomandată şi necesară, pentru o evaluare corectă a situaţiei şi aplicarea unui tratament corespunzător.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc