Reţetă mucenici (sfinţişori) fierţi

Pe 9 martie sunt sărbătoriţi cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, care au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), mare prigonitor al creştinilor. Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceştia nu erau doar romani de origine, ci şi greci, amestecaţi cu armeni.
  • Publicat:
Reţetă mucenici (sfinţişori) fierţi

Pe 9 martie sunt sărbătoriţi cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, care au trăit în vremea împaratului Licinius (308-324), mare prigonitor al creştinilor.

Sfinţii 40 de Mucenici erau soldaţi creştini şi făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia. Aceştia nu erau doar romani de origine, ci şi greci, amestecaţi cu armeni.

Există numeroase obiceiuri legate de această Sărbătoare, printre care şi prepararea mucenicilor sau sfinţişorilor sau mucenicilor – 40 la număr.

Ingrediente mucenici (sfinţişori) fierţi:


Pentru aluat:

250g făină

120ml apă călduţă

Un praf de sare

Pentru sirop:

2 litri apă

Un praf sare

300g zahăr

3 linguri miere

Coaja rasă de la o lămâie

2 fiole esenţă de rom

2 pliculeţe zahăr vanilat

200g sâmburi de nucă


Mod de preparare mucenici (sfinţişori) fierţi

Într-un castron punem făină, adăugăm un praf de sare, apă şi amestecăm totul până obţinem un aluat elastic, care nu se lipeşte deloc de mână. Luăm bucatele foarte mici de aluat, pe fiecare în parte, le rulăm între suprafaţa de lucru şi podul palmelor până obţinem un rulou de aproximativ 7cm şi subţire. Din ruloul obţinut, formăm un cerc, apoi îl încolăcim în formă de 8.

Toţi mucenicii obţinuţi îi punem la uscat pe o coală de hârtie, până a doua zi. A doua zi, după ce s-au uscat putem să-i preparăm.

Într-o cratiţa punem 2 litri apă, adăugaă zaharul tos, pliculeţele de zahăr vanilinat, un praf de sare şi aducem la fierbere.

Când începe apa să fiarbă, adăugăm în cratiţă şi mucenicii şi îi lăsăm să fiarbă până se înmoaie. În timpul fierberii amestecaţi din când în când în cratiţă să nu se lipească mucenicii unii de alţii.

Când sunt suficienti de fierţi, adăugăm mierea, coaja rasă de la o lămâie, esenţele de rom şi nucă şi amestecăm. Dacă vă place scorţişoara, puteţi să adăugaţi şi scorţişoară. Mucenicii gătiţi astfel, se pot servi atât calzi, cât şi reci.
 

Vezi alte reţete de mucenici în Apropo.ro.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Brioşe cu ciocolată şi cireşe
Brioşe cu ciocolată şi cireşe
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”