Gelozia în cuplu: ce este și cum o putem controla?

Gelozia ocazională este absolut naturală și ajută la menținerea relației.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Gelozia în cuplu: ce este și cum o putem controla?

Gelozia ocazională este absolut naturală și ajută la menținerea relației. Dar dacă devine intensă și irațională poate fi foarte distructivă. Învață cum să o înfrunți dacă tu ești jumătatea geloasă a cuplului și cum să o eviți dacă partenerul tău este gelos.

Cum îți protejează gelozia relația?

În relațiile în care gelozia apare ocazional, la un nivel scăzut, această le amintește celor doi să se aprecieze unul pe celălalt și să realizeze că partenerul nu va rămâne întotdeauna acolo, absolut indiferent de orice circumstanțe. Îi încurajează să se respecte și să facă un efort constant de a-l face pe celălalt să se simtă prețuit.

Gelozia amplifică emoțiile, făcând dragostea mai puternică și sexul mai pasional. În “doze” mici poate fi o forță pozitivă într-o relație. Dar când este intensă și irațională, rezultatul este cu totul altul.

Cum dăunează gelozia relației tale?

Uneori sentimentele de gelozie pot scapă de sub control. De exemplu, când un bărbat face o scenă jenantă la o petrecere pentru că soția să a acceptă să danseze cu un vechi prieten sau când o femeie este copleșită de gelozie pentru că soțul sau are o întâlnire de afaceri cu o altă femeie.

Astfel de reacții pun o presiune foarte mare asupra relației, făcându-l pe celălalt partener să aibă impresia că fiecare acțiune a să poate avea că efect o criză de gelozie. Partenerul gelos, de obicei conștient de problema, oscilează între autoinvinuire și justificarea reacțiilor sale.

Dacă tu ești geloasă…

Depășirea geloziei necesită timp și multă muncă. Dacă eșți de părere că gelozia excesivă pe care o resimți acum poate avea rădăcini în copilăria ta (unul dintre părinți a avut o aventură, părinții au divorțat, etc.), cel mai bine ar fi să apelezi la un specialist care să te ajute să treci peste aceste probleme. Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru ține:

Cercetează riguros realitatea –
privește cu atenție acele lucruri care îți declanșează gelozia și întreabă-te cât de reale sunt. Ce dovezi ai că relația ta este în pericol? Înrăutățește comportamentul tău și mai mult situația?

Monologul pozitiv –
când simți că începi să devi geloasă, amintește-ți că partenerul tău te iubește, îți este devotat și te respectă. Spune-ți că eșți o persoană care merită să fie iubita și că nu se întâmplă nimic care să-ți pună relația în pericol.

Cere confirmare –
una dintre cele mai bune metode de a înfruntă gelozia este aceea de a-ți ruga partenerul să-ți confirme fidelitatea să. Nu fii insistență sau cicălitoare, ci mai degrabă împărtășește-i insecuritatea ta și roagă-l să te ajute să o depășeșți.

Viața alături de un partener gelos

A avea un partener gelos poate fi extrem de epuizant. Iată câteva idei care te pot ajută:

Gândește problema dintr-o altă perspectiva – amintește-ți că gelozia este un semn de iubire. Dacă iubitul tău nu ar aprecia relația voastră, nu ați avea această problema. În loc să devi defensivă, încearcă să fii înțelegătoare.

Verifică-ți comportamentul –
dacă știi că un anumit tip de comportament declanșează gelozia partenerului tău, schimbă-l dacă poți, cel puțîn până când problema este depășită. Ai grijă să respecți anumite convenții pe care le-ați făcut, dar evita să faci promisiuni care sunt greu de respectat, precum că vei putea fi tot timpul contactată.

Sporește-i încrederea partenerului tău – nu rată nici o oportunitate de a-i spune iubitului tău cât de mult îl iubeșți și că nu îți dorești să fii alături de o altă persoană. Fă-i multe complimente și discutați despre viitorul vostru împreună.

Nu face compromisuri distructive – indiferent de cât de mult îți doreșți că partenerul tău să nu mai fie gelos, nu trebuie să accepți lucruri care să îți pună în pericol liberatatea și intimitatea. Nu acceptă să fii tot timpul controlată sau să ți se impună ce să faci: cu cine poți vorbi și cu cine nu, unde poți merge și unde nu, etc.

Citește și: Gelozia în cuplu: ce o declanşează şi care sunt consecinţele ei pe termen lung?

Urmărește CSID.ro pe Google News
1.000 de zile in Hawaii
1.000 de zile in Hawaii
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân