Ceai de MUŞEŢEL

Denumire științifică: Matricaria chamomilla
Producător: DaciaPlant

Muşeţelul face parte din familia Asteraceae, fiind una din cele mai importante plante medicinale care creşte în ţara noastră. Utilizat din vremurile cele mai îndepărtate, muşeţelul era întrebuinţat în Grecia Antică şi în imperiul roman pentru vindecarea diferitelor boli. Egiptenii îl considerau o floare sacră şi îl dedicau lui Ra, zeul soarelui, în timpul ceremoniilor rituale. Răspândit în Europa şi Asia, creşte pe marginea drumurilor, în lanurile de cereale, pajişti şi locuri necultivate. Se mai numeşte matricea, muşăţea, muşeţel de câmp, romaniţă, etc.

Actiuni

INTERN:

Antiinflamator, emolient, gastroprotector, antiulceros, analgezic, antispastic, stomahic, coleretic, colagog, antialergic, imunomodulator, radioprotector, antitoxic, uşor sedativ, antibacterian, reduce uşor febra.

EXTERN:

Dezinfectant, emolient, antiinflamator, cicatrizant, epitelizant, antibacterian, antimicotic (activ faţă de Candida albicans), tonic capilar (tonifică rădăcina şi firul de păr, căruia îi conferă strălucire, fiind eficient în special pentru părul blond şi şaten).

Contribuie la

INTERN:

– funcţionarea normală a aparatului digestiv, prin:
      – protejarea mucoasei gastrice
      – reducerea spasmelor intestinale
      – îmbunătăţirea digestiei

– funcţionarea normală a aparatului respirator şi urinar.

EXTERN:

– eliminarea disconfortului care apare la nivelul cavităţii bucale, faringelui şi ochilor

– eliminarea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale, mucoasei anale şi vaginale

– favorizarea regenerării pielii şi întreţinerea tenului

– menţinerea sănătăţii părului

– menţinerea sănătăţii sinusurilor.

Indicatii

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: faringite, laringite, tulburări digestive (gastrite hiperacide, ulcer gastric, enterocolite, colici abdominale, digestie lentă), afecţiuni respiratorii (sinuzite acute şi cronice, bronşite acute), afecţiuni urinare (cistite, nefrite, glomerulonefrite), dismenoree, radioterapie.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: afecţiuni ale cavităţii bucale şi faringelui (stomatite, afte, faringite), afecţiuni oculare (blefaro-conjunctivite), afecţiuni dermatologice (răni deschise, plăgi superficiale, eczeme, arsuri, înţepături de insecte, psoriazis, eritem fesier si iritaţii cutanate la sugari), leucoree, vaginite, hemoroizi, pentru îngrijirea tenului şi a părului.

Precautii

REACŢII ADVERSE:

Poate produce fotosensibilizare şi dermatite de contact.

Contraindicatii

Alergie la muşeţel.

Forma de prezentare: 50 g

Administrare:

INTERN:

pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia câte o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.

macerat la rece – se prepară dintr-o lingură cu plantă adăugată la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.

infuzie – se prepară dintr-o lingură cu  plantă adăugată la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 de min. înainte de mese.

EXTERN:

– pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul cavităţii bucale şi faringelui se fac spălături bucale sau gargară cu maceratul sau cu infuzia de plantă

– pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul ochilor se aplică pe pleoape comprese cu maceratul sau cu infuzia de plantă

– pentru eliminarea disconfortului care apare la nivelul venelor hemoroidale şi mucoasei anale se aplică sub formă de spălături locale sau băi de şezut de 3-4 ori pe zi cu infuzia sau maceratul de plantă

– pentru eliminarea disconfortului care apare la mucoasei vaginale se fac spălături locale cu maceratul sau  cu infuzia de plantă

– pentru favorizarea regenerării pielii se fac spălături locale sau badijonări cu maceratul sau cu infuzia de plantă

Ingrediente:

Muşeţel (Matricaria chamomilla)- flori.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Sandwich proteic și chifteluțe vegetale cu piure de cartofi și sos de ceapă