Ceai de LAVANDA

Denumire științifică: Lavandula officinalis
Producător: DaciaPlant

Lavanda (sau levănţica) face parte din familia Lamiaceae, fiind un semiarbust peren, ce creşte în tufe dese, cu aspect globulos, având frunze mici, liniar-lanceolate şi flori de culoare albastru-violet. Numele ştiinţific al plantei ”Lavandula” derivă din latinescul ”lavare” care înseamnă ”a spăla”. În Grecia Antică, Persia şi Roma era utilizată ca parfum de baie şi antiseptic. În medicina budistă şi tibetană se foloseşte pentru tratarea psihozelor şi a nebuniei, iar în Europa şi America se întrebuinţează pentru combaterea anxietăţii şi a insomniei. Originară din zona mediteraneeană, sud-estul Indiei şi Africa tropicală, levănţica creşte astăzi spontan sau se cultivă pe suprafeţe întinse, pentru a fi valorificată în industria cosmetică.

Actiuni:

INTERN:

Anxiolitic, sedativ, antidepresiv, antispastic, analgezic, hipotensiv, coleretic, diuretic, antimicrobian, antifungic (asupra Candida albicans), antitumoral.

EXTERN:

Cicatrizant, antimicrobian, antimicotic (Candida albicans), analgezic, antispastic.

Contribuie la:

INTERN:

– reducerea tensiunilor psihice, conferind o stare de linişte şi calm lăuntric

– armonizarea stării psiho-emoţionale

– protejarea organismului împotriva stresului, contribuind la funcţionarea normală a sistemului nervos, cardio-vascular şi digestiv

– eliminarea tensiunilor psihice care împiedică instalarea somnului

– combaterea spasmelor care apar la nivelul tractului gastrointestinal

– menţinerea tensiunii arteriale în limite normale

– detoxifierea organismului

– menţinerea sănătăţii arborelui bronşic.

EXTERN:

Contribuie la menţinerea sănătăţii pielii, mucoaselor (bucală, ano-rectală, vaginală) şi părului.

Indicatii:

INTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: anxietate, nelinişte, iritabilitate, tensiune psihică, atacuri de panică, depresii, migrene, dureri de cap, insomnie,hipertensiune arterială, afecţiuni cardiace pe fond nervos,
Dispepsii, tulburări intestinale cu substrat nervos, diaree cauzată de stress, afecţiuni respiratorii (răceală, faringită, amigdalită, bronşită), reumatism.

EXTERN:

Se utilizează ca adjuvant în: răni, arsuri, igiena bucală, acnee, micoze (în special candidoză), combaterea durerilor care apar după naştere (dureri perianale), fisuri anale, leucoree, spasme musculare, dureri musculare şi osoase, dureri de diferite cauze localizate la nivelul pielii şi ţesuturilor superficiale, reumatism, dureri articulare în general, poliartrită reumatoidă, căderea părului (alopecie), mătreaţă (în acest caz se recomandă asocierea cu cimbru şi rozmarin).

Precautii:

REACŢII ADVERSE:

Pot apărea fotosensibilitate şi alergii cutanate.

Contraindicatii:

Sarcină, alăptare, copii mici, alergie la lavandă.

Forma de prezentare: 50 g

Administrare:

INTERN:

pulbere – planta se macină fin cu o râşniţă electrică. Se ia o linguriţă rasă de 4 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă timp de 10-15 min., după care se înghite cu apă.

macerat la rece – se prepară din 2 linguriţe cu plantă adăugate la 250 ml de apă, se menţine timp de 6-8 ore la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu macerat pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

infuzie – se prepară din 2 linguriţe cu plantă adăugate la 250 ml de apă clocotită, se menţine timp de 15 min. la temperatura camerei, apoi se strecoară şi se bea pe stomacul gol. Se administrează 3 căni cu infuzie pe zi, cu 30 min. înainte de mese.

EXTERN:

– pentru menţinerea sănătăţii pielii se fac spălături locale sau se administrează sub formă de comprese cu macerat sau cu infuzie de plantă

– pentru menţinerea sănătăţii mucoasei bucale se fac spălături locale cu maceratul sau cu infuzia de plantă

– pentru menţinerea sănătăţii mucoasei ano-rectale se fac spălături locale sau băi de şezut cu maceratul sau cu infuzia de plantă

– pentru menţinerea sănătăţii mucoasei vaginale se fac spălături locale cu maceratul sau cu infuzia de plantă

– pentru menţinerea sănătăţii părului se clăteşte părul după baie cu maceratul sau cu infuzia de plantă.

Ingrediente:

Lavandă (Lavandula angustifolia), flori.

* Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi Produse gemoterapice în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Salami bites din produsele cu eticheta curată Cris-Tim