Măghiran (Majorana hortensia)

Denumire științifică: Majorana hortensia
Denumire populară: Măghiran, Margaran, Mighiran, Sovârf
Măghiran (Majorana hortensia)

Descriere

Mãghiranul este o plantã ierboasã, aromatã, originarã din zona mediteraneanã. Creşte sub formã de tufã, atingând 60 cm înãlţime. Tulpina, foarte ramificatã, are patru muchii. Frunzele sunt lungi şi ovale, acoperite cu peri de culoare albicioasã. Florile şi fructele sunt mici. Înfloreşte din luna iulie pânã în luna septembrie. Se recolteazã întreaga plantã, de douã sau trei ori pe an, înainte de înflorire (în lunile iulie-august).

Tulpinile şi frunzele se ususcă, apoi se folosesc la prepararea de infuzii, pulberi şi tincturi. Din florile proaspete se extrage un ulei esenţial galben-verzui. Are un miros penetrant, de camfor.

Compoziţie

Pãrţile aeriene ale mãghiranului conţin ulei volatil format din terpinen, pinen, sabinen, carvacrol, precum şi acizi graşi, triterpene,flavonoizi.

Acţiune

Mãghiranul are proprietãţi stomahice, antispastice şi sedative.

Indicaţii terapeutice

Preparatele medicinale din mãghiran se recomandã pentru stimularea digestiei, în meteorism abdominal, colici abdominale şi pentru calmarea stãrilor de nervozitate sau nelinişte.

Măghiranul stimulează lactaţia şi transpiraţia. Cea de-a doua acţiune, în combinaţie cu proprietăţile diuretice ale plantei, ajută la eliminarea toxinelor din organism.

Utilizat sub formă de aplicaţii externe, uleiul esenţial calmează durerile articulare şi musculare, putând fi util în uşurarea durerilor de dinţi şi a ulcerelor bucale.

Administrare:

Infuzia de mãghiran se preparã din 1-2 linguriţe de frunze uscate, la 1 canã cu apã. Se beau 1-2 cãni pe zi.

Tinctură: Puneţi 20 de picături la un pahar mare cu apă sau suc de fructe. Beţi de 3 ori pe zi.

În tratamentul durerilor musculare şi articulare:

Ulei esenţial: Diluaţi 3 picături de ulei esenţial in 10 ml de ulei excipient. Masaţi pe zona afectată de câte ori este necesar.

Precauţii şi contraindicaţii

Cereţi sfatul medicului înainte de a folosi ulei esenţial de maghiran.

Este recomandat să evitaţi toate preparatele din ulei esenţial de măghiran dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. SC TITLURI QUALITY S.R.L  nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Vezi în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Dr. Matei Bâră: radioterapia în cancerele din sfera ORL