Hamei (Humulus lupulus)

Denumire științifică: Humulus lupulus
Denumire populară: Hamei, Iarba Berii, Mei, Viţă De Hamei, Maiugă
Hamei (Humulus lupulus)

Descriere

Originar din Europa, hameiul este o plantă perenă agăţătoare. Tulpinile groase şi încolăcite poartă frunze în formă de stea, divizate în lobi zimţaţi. Florile de sexe diferite cresc pe plante separate. Florile femele sunt acelea care produc „conurile” decorative, folosite din vremuri străvechi la fabricarea berii şi în medicina tradiţională.

Conurile de hamei sunt folosite în industria berii, ca aromatizant. Primãvara, vârfurile fragede ale lãstarilor de hamei se folosesc la ciorbe şi salate, la fel ca sparanghelul.

În scopuri medicinale se folosesc perii glandular, recoltaţi de pe conurile femele. Odată uscate, conurile au gust amar şi aromat. Se folosesc în general la fabricarea berii, dar şi la prepararea de infuzii, pulberi şi extracte de uz medicinal. În balneoterapie (folosirea terapeutică a băilor), ele sunt apreciate pentru proprietăţile lor calmante.

Compoziţie

Produsul medicinal conţine ulei volatil (mircen, farnesencariofilen, monoterpene), rãşini, principii amare, colinã, trimetilaminã, asparaginã. Cele mai reprezentative substanţe sunt humulona şi lupulona. Sunt prezente şi substanţe cu efect estrogenic

Acţiune

Prin substanţele active din componenţa lor, preparatele din conuri de hamei au acţiune uşor sedativã, antibacterianã, antispasticã, tonicã amarã, anafrodisiacã.

Indicaţii terapeutice

Fitoterapia cu preparate din hamei este indicatã în tratamentul insomniilor, tulburãrilor gastrice de naturã nervoasã.

Administrare:

Infuzia se preparã din 1 lingurã de conuri mãrunţite, la 1 canã cu apã. Pentru stimularea poftei de mâncare se bea înainte de masã cu 30 de minute. Pentru favorizarea somnului se bea 1 canã de ceai cu 1 orã înainte de culcare. În insomnii se recomandã asocierea cu valerianã.

În tratamentul insomniei: Infuzie – puneţi 10 g de conuri de hamei la 1 I de apă clocotită. Infuzaţi timp de 10 minute. Beţi 1 cană chiar înainte de culcare. sau  extract lichid –luaţi câte 20 de picături în apâ, de 3 ori pe zi.

În tratamentul problemelor nervoase: Infuzie – preparaţi în modul descris mai sus şi adăugaţi 1 I în apa de baie caldă. Staţi în baie timp de 20 de minute.

Precauţii şi contraindicaţii

S-a semnalat cã în timpul recoltãrii hameiului, la unii culegãtori pot sã aparã semne de iritaţie pe mâini, pe faţã, la ochi, însoţite de vãrsãturi şi febrã.

Două dintre principiile amare ale hameiului, humulona şi lupulona, pot avea efecte adverse toxice.

Hameiul nu este recomandat persoanelor cu tendinţe depresive.

Hameiul poate produce contracţii ale uterului, de aceea nu este recomandat în sarcină.

Femeile care alăptează sunt sfătuite sâ consume preparate din hamei în cantităţi mici.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Testarea genetică în tratamentul personalizat al cancerului