Ceapa (Allium cepa)

Denumire științifică: Allium cepa
Denumire populară: Ceapa, Ceapa Bulgareasca, Cepoi
Ceapa (Allium cepa)

Descriere

Ceapa este o plantă bienală sau trienală şi este una din cele mai des întâlnite legume, mai ales în partea de sud şi sud-est a ţării. Ceapa este originară din Asia iar în perioada antică se credea că ceapa dă putere, fiind consumată de soldaţi inainte de a merge la luptă. În China antică era considerată un simbol al inteligenţei .

Ceapa are în sol un bulb iar la suprafaţa solului cresc frunzele cu formă cilindrică. În cel de-al doilea an creşte tulpina în vârful căreia există o inflorescenţă rotundă care conţine numeroase flori albe, de dimensiuni reduse.

În scop medicinal se utilizează bulbii recoltaţi la sfârşitul verii.

Ceapa – Compoziţie

Ceapa conţine săruri minerale (sodiu, potasiu, fier, sulf, iod, siliciu, fosfat), principii antibiotice, glucide, lipide, zaharoză, acizi organici, steroli, vitamine (vitamina c, vitamine din grupul b, vitamina E), ulei volatil, saponine.

Ceapa – Acţiune

Ceapa are efect antimicrobian, antiinfecţion, antihelminitic, antibacterian, antiseptic, carminativ, diuretic, expectorant, febrifug, hipoglicemic, echilibrant glandular, antitrombozic, vermifug, diuretic, hipotensiv, stomahic, vasodilatator şi stimulează imunitatea.

Indicaţii terapeutice

Intern, ceapa este recomandată pentru tratamentul edemelor, pleureziei, diareei, pericarditei, ascitei, bronşitei, tusei, diabetului, în hipercolesterolemii, arteroscreloză, hpertensiune arterială, tromboză, anorexie, infecţii ale căilor respiratorii superioare, astenie, infecţii genito-urinare, prostatită, rahitism, paraziţi intestinali, surmenaj, impotenţă, boli reumatice  – sub forma de infuzie, decoct.

În uz extern, ceapa este indicată pentru abcese, panariţii, nevralgii dentare, piodermite, arsuri, degerături, furuncule, stomatite, plăgi, pistrui – sub formă de băi locale, compresă, cataplasmă.

Precauţii şi contraindicaţii

La bolnavii cu gastrit[, colon iritabil, colită de fermentaţie sau cei cu intoleranţă la ceapă, la care pot apărea tulburări care să agraveze starea, doza se reduce până la limita suportabilităţii şi se creşte treptat, până organismul se obişnuieşte.

Ceapa – În cosmetică

Cu bulbi de ceapă zdrobiţi se pot face fricţionări zilnice care ajută la îndepărtarea pistruilor, iar seleniul conţinut are acţiune importantă asupra părului, unghiilor şi redă elasticitate pielii.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal