Bradul alb (Abies alba)

Denumire științifică: Abies alba
Denumire populară: Brad Alb, Brad-nemeş, Brădălău, Brădac, Brădaică, Brădan, Brădişor, Brădoi, Brăduleţ, Bread, Buhaci, Cepi, Haşcă, Hăciugă, Nemeş, Pin-alb, Porob, Sihlă, Silhă, Sâlhă.
Bradul alb (Abies alba)

Descriere

Bradul alb (Abies alba) este un arbore de talie mare, până la 50 m înăltime, specific zonelor montane, la limita dintre fag şi molid. Îl putem găsi la 600-1200 m în Carpatii Orientali şi la 700-1500 m în Carpaţii Meridionali.

În scop fitoterapeutic sunt utilizate: frunzele, mugurii, răşina.

Compoziţie

Uleiul esenţial obţinut prin antrenare cu vapori de apă din frunze şi rămurele conţine în principal l-alfa-pinen, l-limonen, l-acetat de bornil, aldehida laurica si sesquiterpene.

Scoarţa de brad conţine 4-8% tanin.

Răşina din scoarţă se poate utiliza la fabricarea terebentinei, utilizată în farmacie.

Acţiune

Datorită componentelor din uleiul esential, stimulează secreţiile mucoaselor, fiind utilizat în special ca expectorant. De asemenea, are proprietăţi uşor diuretice.

Componentele din uleiul esenţial, bine dozate, au acţiune analgezică, antiseptică pulmonară, antitusivă, deodorantă, expectorantă, stimulentă şi tonică.

Indicaţii terapeutice

Pentru uz intern: avitaminoze, bronşite, ulcere venoase, scorbut, litiază biliară, edeme.

Pentru uz extern: ulceraţii cutanate, peladă, helmintiaze, meteorism abdominal, boli reumatismale.
Având proprietăţi revulsive, uleiul esenţial intră în compoziţia unor fricţiuni. Tot extern, se recomandă în inhalaţii cu ulei esenţial sub formă de aerosoli.

Preparate pe bază de brad

Infuzia de muguri de brad: se prepară dintr-un amestec de 1-5 g de muguri şi 1 litru de apă fiartă, amestec ce este lăsat la infuzat 15 minute. După preparare se administrează trei ceşti pe zi.

Siropul din muguri de brad: se prepară din 500 g de muguri de brad ce se lasă la infuzat 30 de minute într-un litru de apă fiartă. După, se strecoară, se adaugă 500 g zahăr şi se fierbe până devine un sirop vâscos.

Precauţii şi contraindicaţii

Produsele din brad nu sunt toxice. Cu toate acestea, există persoane care manifestă alergii la compuşii volatili din aceste conifere.

Înainte de a începe un tratament cu produse pe bază de conifere este necesar să facem un test, administrând intern sau aplicând pe piele câteva picături de tinctură. Apoi urmărim reactia.

Dacă apar senzaţii neplăcute de iritaţie, inflamaţie, trebuie renunţat la tratament.

Administrarea internă a preparatelor  din brad nu este indicată în bolile respiratorii cronice, îndeosebi în astmul bronşic evoluat şi silicoză.

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Cariotipul molecular pre-și post-natal: ce este și când se recomandă?