Coada-calului (Equisetum arvense)

Denumire științifică: (Equisetum arvense)
Denumire populară: Coada-calului, Barba Sasului, Barba Ursului, Bota Calului, Bota Cucului, Bradisor, Coada Iepei, Coada Manzului, Coada Soparlei, Codaie, Iarba De Cositor, Opintici, Parul Porcului, Peria Ursului
Coada-calului (Equisetum arvense)

Descriere

Coada- calului este o plantă care prosperă în zonele mlăştinoase şi care se găseşte pe toată întinderea Europei şi a Statelor Unite. Tulpina fertilă moare şi este înlocuită de o tulpină sterilă înaltă care poartă mai multe cercuri de frunze. Planta, care seamănă oarecum cu o perie de curăţat sticle, era folosită odinioară ca abraziv pentru curăţarea oalelor sau pentru lustruirea lemnului.

În scop terapeutic se folosesc partile aeriene ale plantei. Odată uscate, tulpinile se pot folosi numai dacă îşi păstrează culoarea verde. Din coada-calului se prepară de obicei o pulbere, dar poate fi folosită proaspătă sau ca extract lichid sau tinctură.

Coada-calului – Compoziţie

Coada-calului este bogată în minerale, cel mai important fiind  siliciul, despre care se crede că are efecte antiartritice şi de tonifiere a ţesutului conjunctiv. Tulpina mai conţine flavonoide – cu efect antioxidant şi diuretic – acizi organici şi nicotină, oxid salicilic (sursa de acid salicilic, aspirina naturala), gluteolina, palustrina, fitosterina, beta-sitosterol, acid oxalic, acid malic, gliceride ale acidului stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, uleiuri volatile, saruri de potasiu.

Coada-calului – Acţiune

Antiseptică, antimicrobiană, antiinflamatorie, diuretică, depurativă, măresc rezistenţa ţesutului conjunctiv, activează circulaţia locală, bogată în minerale consolidează oasele şi dinţii (planta este bogată în calciu şi magneziu şi în acelasi timp favorizează absorbţia acestor minerale), datorită conţinutului mare de siliciu din plantă intervine în combaterea şi tratarea aterosclerozei (s-a constatat că lipsa siliciului duce la rigidizarea şi sclerozarea pereţilor vasculari, participă la sinteza colagenului, care menţine integritatea ţesutului conjunctiv, articulaţii, test muscular şi pielea), are efect antiacid la nivel gastric şi cicatrizant.

Coada-calului – Indicaţii terapeutice

Infecţiile genito-urinare, bolile renale, problemele prostatei, obezitatea, artrita, ulcerele hemoragice şi tuberculoza, afecţiunile reumatice, combaterea celulitei, fracturi osoase, tetanie, hemoragiile interne şi externe şi pentru scurgerile vaginale, boli ale rinichilor, prostatite, boli reumatice, detoxifiere; în uz extern: ajută la vindecarea contuziilor, degerăturilor, neuro-dermitelor, edeme ale picioarelor, grăbeşte cicatrizarea rănilor, a ulcerului varicos, combate transpiraţia excesivă a picioarelor, osteoporoza, demineralizări, hipocalcemii, crampe musculare, ulcer gastro-duodenal.

Administrare:

Pulberea de coada-calului se obţine prin măcinarea plantei uscate, se administrează de 3- 4 ori pe zi cate o linguriţă, fiind bine tolerată de organism în tratamente de lungă durată şi eficienţă în: tratarea hemoragiilor, anemiilor posthemoragice, consolidarea oaselor şi dinţilor, prevenirea şi tratarea bolilor cardio-vasculare.

Maceratul la rece: se obtine prin adaosul intr-un litru de apa a 4- 6 linguri de pulbere de coada calului si se lasa la infuzat de seara pana dimineata; se consuma apoi pe parcursul întregii zile; are acţiune diuretică, elimină surplusul de apă din ţesuturi, detoxifică organismul.

Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se infuzează 10- 15 minute, se bea câte 1- 2 ceşti pe zi.

Decoctul se face mai concentrat, respectiv  1 lingură cu vârf de plantă la o cană de apă, se fierbe 10 minute, apoi se strecoară şi se foloseşte pentru comprese în uz extern.

În uz extern se recomandă comprese în caz de: abcese, eczeme, epistaxis (hemoragii nazale, cand se recomandă ca în decoctul preparat a se adauge puţină sare şi să se facă aspiraţii nazale de 2 – 3 ori pe zi), transpiraţie abundentă a picioarelor.

Coada-calului – Precauţii şi contraindicaţii

Datorită conţinutului mare de siliciu nu este indicat consumul acestei plante pentru copii mai mult de 2 săptămâni (se fac pauze şi apoi se reia)

Nu prelungiţi o cură de coada-calului mai mult de 6 săptămâni.

Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.

Coada-calului poate irita tractul digestiv.

Este bine să o evitaţi dacă suferiţi de boli cardiace sau renale.

Atenţie! Coada-calului poate fi confundată cu o plantă otrăvitoare asemănătoare, care creşte în mlaştini (Equisetum palustre).

Informațiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu înlocuiesc tratamentele medicale, ci le completează. Gândul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereușită vreunui tratament. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel. CSID nu furnizează sfaturi medicale similare celor pe care le puteți primi de la medicii care efectuează consultația si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu își propune să înlocuiască consultul medical de specialitate, informația prezentata pe acest site are un caracter informativ.

Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Vezi Plante medicinale în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Intervențiile ginecologice laparoscopice: „Sunt multe paciente care cer la câteva ore după să plece acasă, pentru că nici nu se simt operate”