Palmier pitic (Serenoa repens)

Denumire științifică: Serenoa repens
Denumire populară: Palmier Pitic
Palmier pitic (Serenoa repens)

Descriere

Plantă mică, asemănătoare palmierului, palmierul pitic este originar din America de Nord. Amerindienii şi primii colonişti utilizau boabele pentru tratarea problemelor genito-urinare. Efectele sale terapeutice exercitate asupra uretrei superioare şi a prostatei erau atât de impresionante, încât a primit numele de „cateter vegetal”. Fructul este o bacă ovală, cărnoasă, colorată în negru-violaceu.

În scop terapeutic de folosesc fructele se recoltează toamna, când sunt coapte. Se folosesc la prepararea de tincturi şi a altor variate produse farmaceutice.

Serenoa repens – Compoziţie

Compuşii activi ai palmierului pitic sunt uleiul volatil, saponinele steroidiene, flavonoidele, acizii graşi şi polizaharidele. Planta este un tonic şi unul dintre puţinele remedii vegetale considerate anabolizante – adică întăreşte şi creşte masa ţesuturilor organismului.

Serenoa repens – Acţiune

Are acţiune tonica, anabolizanta, stimuleaza pofta de mancare, digestiv, lactogen, anti- androginic.

Serenoa repens – Indicaţii terapeutice

Extractul de palmier pitic este prescris pentru adenomul de prostată, atâta timp cât acesta nu a atins dimensiuni mari, care să necesite o intervenţie chirurgicală.
Planta stimulează apetitul alimentar şi digestia, fiind un supliment alimentar util pentru convalescenţi. Palmierul pitic are efecte hormonale, iar femeile îl folosesc pentru mărirea sânilor şi stimularea lactaţiei. El mai este prescris pentru tulburări precum scăderea libidoului şi impotenţa.

Administrare:

În tratamentul adenomului de prostată

Tinctură: luaţi câte 15-20 de picături diziolvate într-un pahar cu apă, de 2-3 ori pe zi.

Serenoa repens – Precauţii şi contraindicaţii

Până în prezent, nu s-au înregistrat efecte adverse sau interacţiuni medicamentoase.

Palmierul pitic are efecte hormonale şi poate interfera cu pilulele contraceptive sau cu tratamentele hormonale de substituţie.

Nu se recomandă în sarcină şi alăptare.

A se evita în cazul în care urmaţi un alt tratament pentru prostată

Serenoa repens – În cosmetică

Sub formă de spălături locale, palmierul pitic poate preveni căderea părului.

Informatiile despre terapiile complementare, plantele medicinale sau remediile naturale, care pot veni in ajutorul bolnavului, nu exclud sau nu inlocuiesc tratamentele medicale, ci le completeaza. S.C. Gandul Media Network S.R.L nu este responsabila pentru aplicarea defectuoasa sau nereusita vreunui tratament. Informatiile de pe site si materialele aferente sunt folosite "asa cum sunt" fara garantii de nici un fel. CSID nu furnizeaza sfaturi medicale similare celor pe care le puteti primi de la medicii care efectueaza consultatia si care vin in contact cu realitatea cazurilor dvs. CSID nu isi propune sa inlocuiasca consultul medical de specialitate, informatia prezentata pe acest site are un caracter informativ.
Vezi toate medicamentele in ordine alfabetica