O nouă tulpină de coronavirus se răspândește mai rapid decât versiunea cunoscută deja

  • Publicat:
O nouă tulpină de coronavirus se răspândește mai rapid decât versiunea cunoscută deja
O nouă tulpină de coronavirus se răspândește rapid. Foto: Shutterstock

O nouă tulpină de coronavirus a fost descoperită recent în Marea Britanie. Ea se răspândește mai repede decât versiunea cunoscută deja, potrivit oamenilor de știință.

Rapoartele din Marea Britanie și Africa de Sud privind noile tulpini de coronavirus care par să se răspândească mai ușor au alarmat întreaga lume, dar experții în virusuri spun că este puțin probabil ca acestea să submineze imunitatea vaccinului, potrivit Gândul.

Virusurile evoluează în mod natural pe măsură ce se deplasează prin populație, unii mai mult decât alții, acesta fiind unul dintre motivele din cauza căruia avem nevoie de un vaccin împotriva gripei în fiecare an.

Noi variante sau tulpini ale virusului care provoacă COVID-19 au fost descoperite încă de atunci când a fost detectat pentru prima dată în China, în urmă cu aproape un an.

Sâmbătă, premierul Boris Johnson a anunțat noi restricții din cauza noii tulpini. Mai multe țări din Uniunea Europeană și Canada interzic sau  limitează călătoriile din Marea Britanie pentru a încerca să limiteze orice răspândire.

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze noua tulpină de COVID?

Cercetătorii britanici încearcă să stabilească dacă răspândirea rapidă în sudul Angliei a noii variante de coronavirus care provoacă Covid-19 are legătură cu mutaţii majore detectate la tulpină, potrivit jurnaliștilor de la Reuters.

Mutaţiile includ schimbări ale proteinei cu ”ţepi” pe care coronavirusul SARS-CoV-2 o foloseşte pentru a infecta celulele umane, a anunţat un grup de cercetători care urmăresc genetica virusului. Nu este clar  în prezent dacă aceste mutaţii conduc la mai multe infecţii.

„Au loc eforturi pentru a confirma dacă oricare dintre aceste mutaţii contribuie la transmiterea mai mare”, au spus cercetători din cadrul COVID-19 Genomics UK (COG-UK) Consortium, într-un comunicat.

În urmă cu câteva zile, autoritățile din Marea Britanie anunțau că o „nouă variantă” a coronavirusului a fost identificată și se crede că provoacă răspândirea mai rapidă în sud-estul țării. Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Matt Hancock, spunea că au fost găsite peste 1.000 de cazuri ale noii variante, „predominant în sudul Angliei”.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân