Infectat după 5 minute, de la 6 metri distanță. Coronavirusul se răspândește mai ușor decât se credea inițial, potrivit unui studiu

  • Publicat:
Infectat după 5 minute, de la 6 metri distanță. Coronavirusul se răspândește mai ușor decât se credea inițial, potrivit unui studiu
Coronavirusul se răspândește mai ușor decât se credea inițial, potrivit unui studiu/ Foto: Shutterstock

Un studiu sud-coreean despre răspândirea coronavirusului în spațiile interioare a scos la iveală că virusul ucigaș se poate răspândi mult mai ușor decât se credea inițial. Un tânăr a fost infectat după 5 minute petrecute la o distanță de 6 metri de o persoană cu COVID-19.

Dr. Lee Ju-hyung și-a creat obiceiul de a avea cu el un anemometru, pentru a verifica viteza cu care circulă aerul într-o încăpere.

Aceasta este o măsură de precauție pe care specialistul a decis să o ia după ce un experiment de-ale lui, din luna iunie, a scos la iveală că virusul responsabil de COVID-19 se poate transmite, într-un spațiu închis, pe o distanță mai mare de 6 metri și în doar câteva minute.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, publicate în Journal of Korean Medical Sciences, Ju-hyung a recreat atmosfera dintr-un restaurant din Jeonju, unde o singură persoană a infectat cu coronavirus mulți dintre cei veniți restaurant. Printre cei infectați a fost un elev care se afla la 6 metri de el și care a petrecut 5 minute în aceeași încăpere cu cel infectat.

Dr. Lee Ju-hyung, alături de alți epidemiologi, au fost ajutați de un inginer specializat în aerodinamică pentru a ajunge la aceste concluzii.

Care este, de fapt, distanța socială pentru a limita răspândirea coronavirusului

Aceste descoperiri pun în discuție dacă distanța socială de 2 metri este de ajuns pentru a preveni infectarea cu SARS-CoV-2.

„În acest focar, distanțele dintre purtătorul virusului și cei infectați de acesta au fost mai mari decât cele general acceptate, de 2 metri”, au spus autorii studiului.

„Regulile privind carantina și investigația epidemiologică trebuie actualizate pentru a reflecta acești factori pentru controlul și prevenirea COVID-19”, adaugă experții.

Definiția oficială a „contactului apropiat” presupune petrecerea a mai mult de 15 minute, la o distanță de sub 2 metri cu o persoană.

„Este o concepție greșită despre asta în spațiul public”, a spus KJ Seung, expert în bolile infecțioase, care nu a fost implicat în studiul din Coreea de Sud. „(Oamenii n.r.) cred că dacă nu sunt contact apropiat, vor fi protejați într-un mod magic”, adaugă specialistul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân