Vitamina D și legătura cu tractul gastrointestinal

În urma unui nou studiu s-a descoperit o legătură între vitamina D și tractul gastrointestinal, mai ales că vitamina D este asociată virusului COVID-19.
  • Publicat:
Vitamina D și legătura cu tractul gastrointestinal
Vitamina D și legătura cu tractul gastrointestinal

Deficitul de vitamina D este asociat cancerului, bolilor cardiovasculare și osteoporozei, iar un studiu recent a descoperit o legătură între forma activă de vitamină și bacteriile tractului gastrointestinal.

Vitamina D este esențială pentru o imunitate puternică și menținerea sănătății dinții și oaselor. Numeroase studii arată că nivelul scăzut de vitamina D din sânge corelează cu un număr de boli, printre care amintim și cancerul, bolile cardiovasculare, diabetul și osteoporoza. Câteva studii sugerează că un nivel scăzut de vitamină D este asociat cu o formă severă a virusului COVID-19, deși cercetările sunt neconcludente.

În ciuda asocierii, rezultatele asupra beneficiilor suplimentelor cu vitamină D pentru prevenirea bolilor în rândul persoanelor sănătoase sunt mixte. De exemplu, un studiu clinic sugerează că suplimentele cu vitamină D previn bolile cardovasculare și cancerul în rândul persoanelor vârstnice. Un alt studiu nu arată niciun rezultat în privința administrării suplimentelor pentru îmbunătățirea sănătății oaselor.

Oamenii de știință de la Universitatea din California au descoperit o explicație în acest sens, iar rezultatele lor au fost publicate în Nature Communications. Lucrarea sugerează că bacteriile din tractul gastrointestinal joacă un rol vital în convertirea vitaminei D.

Vitamina D inactivă: depozitarea în organism

Atunci când medicii și cercetătorii au vrut să determine nivelul individual de vitamina D, aceștia au măsurat nivelul precursorului inactiv, deoarece acesta reflectă cât de multă vitamină D este stocată în organism. Acest factor crucial ar putea fi modul în care vitamina se metabolizează și nu modul în care se depozitează. Atunci când au măsurat câtă vitamină D se regăsește în sângele bărbaților vârstnici, cercetătorii au descoperit că nivelul este corelat cu diversitatea bacteriilor prezente în tractul gastrointestinal. De asemenea, nivelul de vitamina D activă a fost corelat cu numărul de bacterii prietenoase din tractul gastrointestinal.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”