Epidemiolog, despre Crăciunul în timpul pandemiei: Putem să stăm o săptămână în izolare înainte să ne vizităm familiile

  • Publicat:
Epidemiolog, despre Crăciunul în timpul pandemiei: Putem să stăm o săptămână în izolare înainte să ne vizităm familiile
Foto: Shutterstock

Octavian Jurma, medic și cercetător în Timișoara, a explicat ce se va întâmpla în luna decembrie, în contextul pandemiei de coronavirus. Epidemiologul avertizează că, deși numărul cazurilor de coronavirus va scădea, curba deceselor va fi abia în scădere spre sfârșitul lunii decembrie. 

„Mă aștept ca de săptămâna viitoare să depășim 200 de decese pe zi și să urce spre 230. Acest vârf de decese va fi la mijlocul lunii decembrie. În medie vom avea aproape 1.400 de decese în fiecare săptămână. Acesta este prețul pe care îl plătim pentru că nu am luat măsurile la timp”, spune cercetătorul Octavian Jurma, pentru Gândul.

„Probabil ne vom menține în următoarele zile în jurul acestei valori de 10.000 de cazuri COVID-19 pe zi (+/- 500 de cazuri), pe finalul săptămânii acesteia. De altfel, se conturează cel puțin la nivelul datelor oficiale o posibilitate să avem o scădere a numărului de cazuri săptămâna viitoare”, spune medicul Jurma.

Scenarii pentru luna decembrie

„Pentru luna decembrie avem o situație greu de prezis, în sensul că dacă vom avea o medie națională în scădere, și acesta este cel mai optimist scenariu pe care îl urmăresc, faptul că aceasta curbă pe care noi o vedem va fi în scădere, în condițiile în care măsurile luate pe 9 noiembrie ar avea efectul unui lockdown mai serios.

Dacă această curbă descendentă se manifestă, atunci numărul de cazuri va continua să scadă, pe 30-31 decembrie am ajunge la sub 5.000 de cazuri  pe zi. Un scenariu mai realist este că se va menține un soi de platou ușor descendent în care vom coborî ceva mai lent, între 8 și 9.000 de cazuri.

Iar un scenariu pesimist, după alegeri, această mobilizare masivă care are loc din punct de vedere social de sărbători, vizite, cumpărături, nu va fi foarte benefică pentru împrăștierea virusului și vom avea un val de creșteri”, explică Octavian Jurma pentru GÂNDUL.RO.

Crăciunul și pandemia

Epidemiologul Jurma le recomandă românilor care își vor vizita familiile de sărbători să stea cel puțin o săptămână înainte, în izolare.

„Am fi putut proteja aceste sărbători. Putem să stăm noi puțin timp în izolare, o săptămână măcar. Astfel încât să avem o minimă certitudine că este în regulă să ne vedem. Aici este locul unde ne putem organiza noi între noi”, mai spune medicul Jurma.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cristina Tudor - Redactor
Și-a început activitatea în jurnalismul online în redacția Digi24, în 2014, unde a petrecut câțiva ani buni. Acolo a redactat articole în toate domeniile, însă cu timpul a început să se contureze o predilecție către subiectele legate de sănătate, realizând inclusiv o campanie ce ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”