Miozita gripală, o complicaţie înfricoşătoare a gripei la copil. Dr. Mihai Craiu: „Copilul nu mai poate să meargă!”

Medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia asupra unei complicaţii grave a gripei, dar temporară, din fericire.
  • Publicat:
Miozita gripală, o complicaţie înfricoşătoare a gripei la copil. Dr. Mihai Craiu: „Copilul nu mai poate să meargă!”
Dr. Mihai Craiu, Sursa foto: Captură Youtube Recorder

Într-un scurt mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook, medicul pediatru Mihai Craiu atrage atenţia asupra unei complicaţii grave a gripei, dar temporară, din fericire. Aceasta poartă numele de BACM (Benign Accute Childhood Myositis), adică miozită benignă acută a copilărie, şi este o afecţiune înfricoşătoare pentru orice părinte care îşi vede copilul anterior sănătos că nu mai poate merge.


„Este o complicaţie evolutivă a virozelor respiratorii şi poate să apară şi în gripă.

Aceşti copii sunt de obicei şcolari, mai frecvent băieţi, şi au dureri localizate la membrele inferioare în mod simetric. Ambele picioare sunt afectate la fel, de regulă.

Unde sunt durerile? De obicei sunt mai importante la picioare, de la genunchi în jos. Copilul nu poate flecta planta şi are tendinţa să meargă pe vârfuri sau să nu meargă deloc. La examinarea picioarelor copilului nu se găseşte nimic anormal – nici vânătăi, nici tumefacţii importante sau alte anomalii.

De obicei, BACM trece singură în 2-4 zile şi se vindecă fără nicio urmare. Spun multe articole de specialitate că NU sunt necesare medicamente specifice în formele uzuale.

Pentru a fi siguri că este BACM, medicul face o serie de analize, după ce termină evaluarea clinică, în ideea excluderii altor boli grave. O investigaţie specifică este determinarea CKazei (creatin fosfo-kinaza) din sânge – aceasta poate fi mult crescută, de ordinul sutelor sau miilor de unităţi.”

„Acesta este unul din multele motive pentru care ar trebui să vă vaccinaţi antigripal. Eu m-am vaccinat şi mi-am vaccinat şi singurul copil”, a adăugat dr. Craiu, care a postat şi un video cu un copil ce suferea de această complicaţie a gripei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”