Cele mai nocive băuturi şi alimente pentru dantură

Medicul implantolog dr. Taner Chemal ne spune care sunt alimentele ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă şi strălucitoare:
Autor: Paula Rotaru
Cele mai nocive băuturi şi alimente pentru dantură

Alimentele pe care le consumăm contribuie la sănătatea zâmbetului nostru.

Un regim alimentar sănătos, combinat cu periajul dentar regulat, corect efectuat, utilizarea aţei dentare, rămân cele mai eficiente moduri de a ne proteja dantura împotriva cariei dentare şi a bolii parodontale.

Însă, şi o dietă alimentară corectă ne ajută să ne păstrăm zâmbetul strălucitor şi gingiile sănătoase.

Medicul implantolog dr. Taner Chemal ne spune care sunt alimentele ce trebuie evitate pentru a avea o dantură sănătoasă şi strălucitoare:

1. băuturile dulci – atunci când bacteriile din gură descompun zaharurile simple se produc acizi. Acizii demineralizează smalţul dentar şi permit formarea cariei dentare. Toate băuturile răcoritoare, inclusiv fresh-urile din fructe constau aproape în întregime din zaharuri simple. Dacă mai sunt şi acidulate (carbogazoase), concentraţia dăunătoare de acizi va creşte şi mai mult.

2. dulciurile – fie că vorbim de bomboane sau prăjituri, acestea au o mare concentraţie de zahăr rafinat ceea ce duce la creşterea fulminantă a nivelului de acizi din gură. Bomboanele, în special cele gumate, jeleurile, rahatul sunt cele mai periculoase deoarece acestea aderă puternic de suprafaţa dinţilor şi a lucrărilor dentare, îngreunând foarte mult misunea „curăţătoare” a salivei.

3. cafeaua, ceaiul şi vinul roşu – îndulcite ridică nivelul de acizi din gură slăbind smalţul dentar. Sorbirea lor lentă le face şi mai periculoase, deoarece determină valori ridicate ale acizilor pentru o lungă perioadă de timp. Totodată, aceste băuturi pătează dinţii.

Consumul de fistic previne diabetul!
Consumul de fistic previne diabetul!