Tulburările de tranzit intestinal pot indica o afecțiune gravă, des întâlnită în România

  • Publicat:
Tulburările de tranzit intestinal pot indica o afecțiune gravă, des întâlnită în România

Sângerările anale reprezintă un semnal de alarmă, care poate indica prezența unei afecțiuni serioase, frecvent întâlnită în România: cancerul rectal. Printre semnele și simptomele asociate se numără durerile la defecație, tulburările de tranzit intestinal, constipația cronică, balonarea și disconfortul abdominal.

Din fericire, afecțiunea poate fi descoperită încă din stadiile incipiente, astfel încât pacientul poate beneficia de un tratament prompt și adecvat. Prin urmare, este foarte important ca, la orice semnal de alarmă, persoanele care se confruntă cu manifestările clinice menționate anterior să se adreseze unui medic gastroenterolog, pentru diagnostic precis și tratament personalizat.

Diagnosticul de cancer de rect este stabilit pe baza unui examen clinic, urmat de investigații de imagistică (CT sau RMN abdominal și pelvin) și de rectoscopie, o procedură care permite și prelevarea de țesut prin biopsie, pentru examen histopatologic. Această investigație are o valoare diagnostică deosebită, fiind indicată atunci când medicul suspectează un cancer de colon sau de rect, dar și pentru screening, în lipsa oricăror semne și simptome.

Odată confirmat diagnosticul de cancer rectal, stadializarea bolii este următorul pas necesar, pentru stabilirea celui mai eficient tratament. Managementul cancerului de rect trebuie să fie multimodal, incluzând chirurgia, radioterapia, chimioterapia sau imunoterapia. Comisia oncologică multidisciplinară, cunoscută sub denumirea de Tumor Board, analizează fiecare caz în parte, pentru a stabili modalitățile de tratament potrivite și secvențialitatea optimă.

Radioterapia, adesea asociată cu chimioterapia, este indicată în majoritatea cazurilor, fiind urmată de intervenția chirurgicală. Chirurgia oncologică are ca obiectiv îndepărtarea tumorii și a țesuturilor afectate, reducând astfel riscul apariției de metastaze.

Intervenția chirurgicală pentru cancerul de rect poate fi realizată prin metode clasice, deschis, sau prin tehnici minim invazive, laparoscopice sau robotice, în funcție de indicația stabilită de chirurg. Fiecare caz este analizat cu atenție, astfel încât specialistul să aleagă cea mai eficientă metodă chirurgicală, care să asigure rezultate optime pe termen lung.

Operațiile clasice pentru cancerul de rect sunt mai dificile, din cauza pelvisului îngust, de aceea, în prezent, multe intervenții sunt realizate prin chirurgie robotică. Această tehnică permite incizii precise și fine, respectând marginile de siguranță oncologică și protejând țesuturile sănătoase din jur.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții cu indicație pentru operație de cancer colorectal beneficiază de o gamă completă de intervenții, incluzând aborduri clasice, deschise, dar și metode minim invazive, precum intervențiile de chirurgie robotică, pentru o recuperare rapidă și rezultate excelente. Pentru efectuarea procedurilor robotice, Spitalul Clinic SANADOR dispune de robotul chirurgical da Vinci Xi, cel mai avansat sistem robotic disponibil în prezent.

În completarea tratamentului chirurgical pentru cancerul de rect, pacienții au acces la toate metodele de tratament oncologic. Pentru precizie în radioterapia cancerului colorectal, Centrul Oncologic SANADOR utilizează primul computer tomograf din lume specializat în radioterapie, Philips Big Bore 4D, pentru simulări înaintea procedurilor de iradiere.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân