Cum poate fi tratat eficient cel mai agresiv tip de cancer?

  • Publicat:
Cum poate fi tratat eficient cel mai agresiv tip de cancer?

Tumorile pancreatice sunt destul de rar întâlnite, dar, atunci când apar, necesită diagnosticat avansat și tratament performant, pentru că formațiunile maligne pot duce la complicații severe. Există mai multe tipuri de tumori ale pancreasului, iar fiecare dintre acestea necesită o abordare specifică. De aceea, este important ca pacientul să se adreseze unui centru specializat în diagnosticul și tratamentul afecțiunilor hepato-bilio-pancreatice.

Tumorile pancreatice pot fi benigne sau maligne. Cele benigne sunt chisturi, de obicei inofensive. Totuși, și acestea necesită o monitorizare atentă și, la indicația medicului, tratament de specialitate. Tumorile pancreatice maligne pot fi neuroendocrine sau exocrine. Acestea din urmă sunt cel mai des întâlnite, sub forma adenocarcinomului ductal, care apare în peste 75% din cazurile de cancer de pancreas.

De cele mai multe ori, cancerul pancreatic provoacă manifestări clinice doar în stadiile avansate, când apare icterul. Din această cauză, afecțiunea este dificil de diagnosticat din timp. Cu toate acestea, prin investigații performante și prin administrarea tratamentului potrivit, medicii pot crește semnificativ speranța de viață a pacientului.

Suspiciunea de cancer la pancreas poate să apară în urma unei ecografii abdominale de rutină. În acest caz, medicul gastroenterolog poate recomanda și alte investigații imagistice avansate, precum examenul RMN, tomografia computerizată, ecoendoscopia, care îmbină ecografia cu endoscopia digestivă, sau colangiopancreatografia retrogradă endoscopică, care îmbină endoscopia cu radiologia.

În timpul acestor două investigații minim invazive, care permit examinarea din interior a tractului digestiv, respectiv a căilor biliare și a ductului pancreatic, medicul poate realiza și o biopsie. Fragmentul prelevat din tumoră este examinat histopatologic și imunohistochimic în laboratorul de anatomie patologică. În acest fel, poate fi stabilit diagnosticul de precizie, inclusiv tipul de tumoră pancreatică și stadiul cancerului.

În funcție de tipul și de stadiul în care este identificat cancerul la pancreas, tratamentul poate include intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie, ori proceduri combinate. Prin operație la pancreas, tumora poate fi excizată cu succes, dacă nu este foarte mare și nu s-a extins la alte organe învecinate. Așadar, tratamentul chirurgical este eficient în cancerul pancreatic dacă afecțiunea nu este foarte avansată. Intervenția chirurgicală poate fi efectuată prin mai multe metode, care implică doar excizia tumorii și a unei părți din pancreas (duodenopancreatectomie cefalică), cu respectarea marginilor de siguranță oncologică, sau, dacă este cazul, rezecția completă a pancreasului (pancreatectomie totală).

Chirurgia pancreasului implică proceduri complexe, care pot fi realizate numai în centre specializate, care asigură servicii medicale complete, printr-o abordare multidisciplinară, integrată. La Centrul integrat de excelență în boli hepatice SANADOR, pacienții au acces la consultații de specialitate de gastroenterologie, hepatologie, nutriție și oncologie, la investigații imagistice performante și la tratament personalizat.

Intervențiile chirurgicale pentru tumorile pancreatice sunt efectuate în deplină siguranță la Spitalul Clinic SANADOR, într-unul dintre cele mai performante blocuri operatorii din țară. În funcție de indicația stabilită, pacienții beneficiază și de proceduri de tratament oncologic prin radioterapie sau chimioterapie, la Centrul Oncologic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân