Tratamentul chirurgical al cancerului bronhopulmonar

  • Publicat:
  • Actualizat:
Tratamentul chirurgical al cancerului bronhopulmonar

Cancerul bronhopulmonar este cea mai frecventă cauză de deces prin cancer la nivel mondial, cauzând anual aproximativ 1,6 milioane de decese (19% din totalul deceselor prin cancer).

În România, cancerul pulmonar reprezenta, conform estimărilor pentru anul 2018, 20,2% din totalul deceselor prin cancer, iar incidența în populația generală diagnosticată cu boli neoplazice a fost de 13,6%, mult mai crescută la bărbați (19,1%) în comparație cu femeile (7,2%).

Mortalitatea ridicată are ca principală cauză diagnosticarea tardivă, cancerul bronhopulmonar fiind o boală silențioasă, asimptomatică în 7 cazuri din 8.

Simptomele apar atunci când boala este deja într-un stadiu avansat, din această cauză, tratamentul curativ nu este posibil în aproximativ 90% din cazuri. Astfel, rata de supraviețuire la 5 ani în cancerul pulmonar este de 17%.

Tratamentul cancerului bronhopulmonar se face diferențiat, în funcție de tipul tumorii, stadiul acesteia și comorbiditățile pacientului.

Pe lista opțiunilor de tratament se află intervenția chirurgicală, radioterapia, chimioterapia sau terapia moleculară țintită, care pot fi utilizate individual sau în cadrul unui plan de tratament multimodal, în funcție de stadiul bolii. Singura opțiune terapeutică cu potențial curativ în boala localizată este însă tratamentul chirurgical.

Opțiunile de tratament chirurgical pentru care medicul curant poate opta sunt:

  • rezecție pulmonară atipică – rezecția nodulilor mici, cu diametrul mai mic de 1 cm, situați periferic; rezecția include și parenchimul pulmonar din jur;
  • segmentectomie – îndepărtarea unui segment al unui lob pulmonar;
  • lobectomie – îndepărtarea unui lob pulmonar (plămânul stâng este compus din 2 lobi, plămânul drept din 3 lobi). Este cea mai frecvent utilizată metodă.
  • pneumonectomia – îndepărtarea întregului plămân (drept sau stâng).

Citește mai mult despre tratamentul chirurgical al cancerului bronhopulmonar într-un material realizat de Dr. Mihaela Codreși, medic primar Chirurgie toracică la Spitalul Clinic SANADOR.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Mihaela Codreşi - Medic primar Chirurgie toracică
Dr. Mihaela Codreşi este medic primar Chirurgie Toracică în Spitalul Clinic SANADOR, unde acordă zilnic consultații și efectuează intervenții chirurgicale, atât prin abord deschis, cât și miniminvaziv. Parcurs profesionalAbsolventă a Universităţii de Medicină şi Farmacie Craiova, dr. ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”