Tensiune crescută în sarcină: ce e de făcut explică dr. Ingrid Gheorghe, Sanador

Dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Sanador, vine cu informații importante pentru femeile care au tensiune crescută în sarcină.

Nu neglijați episoadele de tensiune crescută în sarcină!  Acestea pot apărea după săptămâna 20 de sarcină. Însă dacă aveți tensiune crescută în sarcină, situația poate fi și preexistentă sarcinii. Hipertensiunea în sarcină poate fi periculoasă dacă se ajunge la preeclampsie sau eclampsie.

„Valoarea normală a tensiunii în sarcină este în ceea ce privește cea sistolică, până în 139. Este vorba despre prima valoare care apare pe aparat. A doua valoare care apare pe aparat sub prima este cea diastolică și trebuie să fie sub 89.

Tot ceea ce depășește sau este egal cu 140/90 mmHg se încadrează la hipertensiune. Hipertensiunea indusă de sarcină apare după săptămâna 20 de gestație. Dar există și femei care rămân gravide, având valori tensionale mari. Pe aceste paciente le încadrăm la hipertensiune cronică.

Chiar dacă sarcina a început cu valori tensionale normale, nu înseamnă neapărat că va continua tot așa. În mod normal, tensiunea scade în trimestrele 1 și 2. Iar gravidele sunt sfătuite să-și măsoare tensiunea cel puțin o dată pe săptămână, chiar și în trimestrul 1 și 2. Cele care ating o valoare a tensiunii sistolice de 130, deja ne ridică o suspiciune că ar putea să facă hipertensiune în trimestrul 3.

Factorii de risc pentru hipertensiune în sarcină sunt obezitatea, diabetul de tip 1 și 2, istoricul de preclampsie la o altă sarcină și istoricul familial de preeclampsie. Și bolile renale pot fi asociate cu hipertensiunea” ne-a declarat dr. Ingrid Gheorghe, medic primar obstetrică-ginecologie în cadrul Sanador.

Ce sunt preeclampsia și eclampsia în sarcină și ce trebuie să facă viitoarele mămici dacă au tensiune crescută puteți afla din interviul video realizat cu medicul Ingrid Gheorghe!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Ingrid Gheorghe - Medic primar Obstetrică-ginecologie
Dr. Ingrid Gheorghe este Medic primar Obstetrică-ginecologie la Spitalul Clinic SANADOR. Competențe: colposcopie, histeroscopie, planificare familială, chirurgie laparoscopică ginecologică, ultrasonografie obstetricală și ginecologică Experiență profesională 2009 - prezent ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic primar Obstetrică-ginecologie
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult