PET-CT, o investigație imagistică de mare complexitate pentru diagnosticul oncologic

  • Publicat:
  • Actualizat:
PET-CT, o investigație imagistică de mare complexitate pentru diagnosticul oncologic

PET-CT este o investigație non-invazivă pentru diagnosticul cancerului. Investigația utilizează radiotrasori care se injectează intravenos și care funcționează ca un analog al glucozei, realizând harta activității metabolice din corp, pe baza faptului că metabolismul țesuturilor neoplazice este mult mai mare decât la celor sănătoase.

Imaginile cu activitatea metabolică (PET) se suprapun peste harta anatomică a regiunii examinate (CT), astfel obținându-se imagini de fuziune PET-CT.

Imaginile oferite de PET-CT cu ajutorul tehnologiei Siemens Biograph Horizon-3R, disponibilă în România doar la Centrul Oncologic SANADOR, sunt superioare celorlalte investigații imagistice, iar localizarea tumorii sau a metastazelor se realizează cu foarte mare precizie.

Datorită detectabilității excelente a leziunilor, rezoluției spațiale și preciziei de cuantificare, se atinge un nivel înalt de calitate și reproductibilitate, ajutând medicii să stabilească o conduită terapeutică eficientă reducând nevoia pentru efectuarea altor investigații suplimentare.

Prin intermediul PET-CT se pot diagnostica și monitoriza multiple patologii oncologice:

  • Cancer bronhopulmonar;
  • Cancer de esofag;
  • Cancer mamar;
  • Tumori pancreatice;
  • Cancer colorectal.

Acest tip de investigație se efectuează la recomandarea medicului oncolog, pentru susținerea diagnosticului, stadializarea bolii sau monitorizarea tratamentului.

Unul din avantajele PET-CT este că oferă un set de date complexe prin fuzionarea celor două tipuri de imagini, într-o singură examinare, cu o doză de iradiere scăzută. Substanțele radioactive administrate se elimină relativ repede, iar componentele radiotrasorului sunt asimilate normal în metabolism și nu afectează organismul.

Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru din sistemul medical privat din România specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului, oferă pacienților acces la servicii integrate: oncologie medicală, chirurgie oncologică, radioterapie, medicină nucleară, consiliere psihologică.

Cele mai bune opțiuni de diagnostic și tratament sunt stabilite de comisia multidisciplinară (Tumor Board), personalizat pentru fiecare pacient.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân