Nefrectomii de înaltă complexitate realizate minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR

27.04.2021 | Redactia CSID
Nefrectomii de înaltă complexitate realizate minim invaziv la Spitalul Clinic SANADOR
Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR

Spitalului Clinic SANADOR oferă acces pacienților la intervenții de chirurgie urologică de înaltă complexitate, realizate de echipe medicale de renume, cu experiență vastă în chirurgia minim invazivă și cu rezultate de succes, punând în practică în permanență cele mai recente protocoale terapeutice internaționale.

Conf. Dr. Constantin Gîngu, coordonator pentru Chirurgia Urologică Oncologică și Reconstructivă la Spitalul Clinic SANADOR, este recunoscut pentru talentul său chirurgical inegalabil în cadrul unor intervenții urologice complexe, cum sunt și nefrectomiile.

Nefrectomia (excizia parțială sau totală a rinichiului), una dintre intervențiile urologice de înaltă complexitate realizate la SANADOR, este frecvent indicată pentru tumorile renale maligne și poate fi realizată uni- sau bilateral, în funcție de tipul de afectare renală.

La Spitalul Clinic SANADOR, nefrectomiile pot fi realizate robotic, laparoscopic sau prin chirurgie deschisă, în funcție de indicațiile operatorii.

Liviu, 65 de ani, este unul dintre pacienții cu tumori renale care a beneficiat de talentul chirurgical al conferențiarului Gîngu. Pacientul s-a prezentat la SANADOR cu o tumoră Grawitz – carcinom renal cu celule clare, cea mai frecventă tumoră renală malignă a adultului – pe rinichiul stâng și a fost supus unei nefrectomii parțiale stângi prin abord laparoscopic.

La câteva luni după nefrectomie, a fost necesară și o intervenție conservatoare pe rinichiul drept, de această dată pentru a îndepărta un chist renal Bosniak IV, de asemenea malign.

Intervențiile de înaltă complexitate pentru excizia ambelor tumori au fost realizate de echipa medicală condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu. Pacientul este în prezent monitorizat periodic prin investigații CT, cu rezultate foarte bune.

O altă categorie care necesită intervenții urologice de mare precizie sunt pacienții cu afectare pe rinichi unic congenital sau chirurgical. Dacă intervenția nu reușește, poate fi necesar ca sângele să fie filtrat extracorporal, prin intermediul dializei, pentru tot restul vieții, în absența unui transplant renal.

Unul dintre pacienții SANADOR s-a confruntat cu un scenariu asemănător, după ce a aflat că există riscul să își piardă singurul rinichi, din cauza unei tumori de 7 cm pe rinichi unic congenital. „L-am găsit pe Conf. Dr. Constantin Gîngu într-un moment greu, după ce am ajuns la Urgențe și am primit vestea că am o tumoră de 7 cm pe rinichi unic congenital. Mi se spusese că, dacă nu se poate scoate tumora, scoatem rinichiul cu totul și voi face dializă la 3 zile pentru tot restul vieții”, povestește Ilie.

Tratamentul conservator a fost reprezentat de nefrectomie parțială dreaptă, realizată de echipa condusă de Conf. Dr. Constantin Gîngu, prin care s-a reușit păstrarea funcției renale în parametri normali, astfel încât pacientul să se poată bucura de o recuperare totală, fără a necesita ulterior dializă.

Am trecut cu bine prin operație – o nefrectomie parțială – iar domnul conferențiar mi-a salvat rinichiul. Funcția renală este normală și nu fac dializă! O săptămână mai târziu, am ajuns acasă, sănătos. Revin pentru controale la fiecare 6 luni și totul este în regulă, relatează Ilie.

Citește mai mult despre nefrectomiile de mare complexitate realizate la Spitalul Clinic SANADOR.