Litiaza urinară: alimente, vitamine și boli care o declanșează

Dr. Rucsandra Manu, medic primar urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR, trece în revistă cauzele, simptomele și recomandările alimentare pentru pacienții cu litiază urinară.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Cauzele care duc la litiază urinară sunt diverse, iar printre acestea se numără anumite alimente sau obiceiuri nocive.

„Litiaza urinară este o afecțiune extrem de complexă, bioumorală și metabolică. În calea urinară, apar calculi prin precipitarea cristalelor. Calculii apar în rinichi, în ureter, în vezica urinară. Mecanismele de formare sunt foarte complexe. Din păcate, până la această oră, nu sunt cunoscute în totalitate.

Știm că există factori locali, anomalii ale căii urinare ce determină obstrucție și stază urinară, care duc la apariția calculilor.

Aceste anomalii trebuie corectate chirurgical odată cu eliminarea calculilor. Nu este suficient să extragem calculul și să lăsăm obstacolul pe loc.

O altă serie de cauze este reprezentată de o serie de modificări umorale care duc la un aport hidric scăzut sau la eliminare de lichide în exces. Acestea duc la o suprasaturare cu acumulare în exces de săruri în urină. De aceea, este foarte important să consumăm lichide în permanență. Minimum zilnic, în condiții bazale, este de 2 l.

Trebuie evitat aportul excesiv de proteine. Consumul de carne în exces duce la hiperuricemie, cu eliminare de acid uric în exces în urină și apariția calculilor de urați și acid uric.

De asemenea, consumul în exces de ciocolată, cafea, băuturi carbogazoase cu cofeină poate duce la formarea de calculi de oxalat de calciu.

Atenție la consumul de medicamente în exces și chiar de vitamine. Există o litogeneză medicamentoasă produsă de excesul de vitamina D, vitamina C, administrare de calciu.

Toate acestea trebuie făcute la recomandarea medicului și sub supraveghere medicală.

Un rol important în formarea calculilor îl au infecțiile urinare. Netratate sau incorect tratate, duc la apariția unor nuclei de precipitare și ulterior, la formarea calculilor. De asemenea, există bacterii precum proteus care sunt formatoare de calculi” ne-a declarat dr. Rucsandra Manu, medic primar urologie în cadrul Spitalului Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre simptomele și regimul alimentar recomandat pacienților cu litiază urinară puteți afla din interviul video realizat cu dr. Rucsandra Manu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Redactor-şef
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Totul despre scintigrafia miocardică
Totul despre scintigrafia miocardică