Indicațiile chirurgiei robotice în ginecologie

  • Publicat:
  • Actualizat:
Indicațiile chirurgiei robotice în ginecologie

Chirurgia robotică ginecologică este deosebit de utilă în tratamentul celor mai multe patologii ginecologice cu indicație chirurgicală, fiind utilizată cu succes în intervenții precum cura chirurgicală a cancerului de col uterin, a cancerului de endometru sau a cancerului ovarian, alături de histerectomii pentru tumori benigne sau maligne, miomectomii sau chirurgia endometriozei.

Chirurgia robotică este o formă avansată de chirurgie minim invazivă, iar avantajele acesteia în comparație cu chirurgia deschisă includ:

  • precizia ridicată a intervenției
  • pierderi sanguine intraoperatorii reduse
  • complicații postoperatorii mai puține
  • perioadă de spitalizare mai scurtă
  • recuperarea mai rapidă a pacientului
  • obținerea unor cicatrici de dimensiuni reduse

Abordul robotic, prin tehnologia superioară altor metode chirurgicale (imagine 3D HD, instrumente articulate și precizie sporită), asigură o acuratețe superioară și contribuie la menajarea structurilor nervoase, cu un prognostic operator mai bun.

Avantajele chirurgiei robotice în afecțiunile ginecologice oncologice (cancere) includ și precizia exciziilor, respectând marginile de siguranță impuse de protocolul oncologic, și protejarea cu blândețe a țesuturilor sănătoase prin minimizarea lezării acestora.

În plus, chirurgia robotică facilitează și realizarea limfadenectomiilor (extirparea ganglionilor limfatici, pe calea cărora se răspândește cancerul în organism), atât de importante pentru patologia ginecologică oncologică.

Spitalul Clinic SANADOR oferă pacientelor acces la cea mai performantă tehnologie în chirurgia robotică: da Vinci Xi. Astfel, prin chirurgie robotică, pacientele pot avea o experiență chirurgicală cu spitalizare scurtă, mai puține complicații, durere și sângerare reduse, recuperare rapidă, cicatrici mai mici, siguranță crescută a actului chirurgical și creșterea posibilității de prezervare a fertilității.

Chirurgia robotică este cea mai avansată formă de chirurgie minim invazivă din punctul de vedere al tehnologiei utilizate. Instrumentele chirurgicale și camera optică sunt manevrate de brațele unui sistem robotic, controlat prin intermediul unei console de către medicul chirurg. Sistemul robotic oferă o libertate de mișcare superioară mâinii umane, precum și o vedere tridimensională mult mărită, de înaltă definiție, a câmpului operator.

Sistemul de chirurgie robotică da Vinci Xi îi pune la dispoziție chirurgului un set avansat de instrumente pentru a efectua o intervenție minim invazivă asistată de robot. Nu „robotul” este cel care operează, ci medicul chirurg, folosindu-se de instrumentele avansate de care dispune sistemul da Vinci, pe care le conduce prin intermediul unei console.

Chirurgia minim invazivă cu ajutorul sistemului robotic da Vinci Xi este utilizată în principal în intervenții din sfera chirurgiei generale, urologiei și ginecologiei.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”