Fractura de pumn – afecțiune traumatică frecventă în sezonul rece

  • Publicat:
  • Actualizat:
Fractura de pumn – afecțiune traumatică frecventă în sezonul rece

Fractura de epifiză distală de radius sau fractura pumnului este cea mai frecventă fractură la acest nivel al brațului. Odată cu venirea sezonului rece, crește riscul de alunecare și cădere cu sprijin la nivelul mâinii, lucru care se soldează adesea cu fractură de pumn. Radiusul este unul dintre cele două oase de la nivelul antebrațului, iar fractura de epifiză distală radială reprezintă leziunea acestui os în apropierea pumnului.

Cele două categorii de pacienți expuși acestui tip de traumatism includ:

  • Persoanele vârstnice, cu osteoporoză (demineralizare osoasă care fragilizează oasele și favorizează fracturarea mult mai ușor). Acești pacienți pot suferi o astfel de fractură în contextul unui traumatism ușor, precum o alunecare cu sprijin pe mână;
  • Persoanele tinere care practică sporturi de sezon (schi, patinaj etc.) și în urma unui traumatism de intensitate crescută pot suferi o fractură la acest nivel.

Cum știi că ai suferit o fractură de pumn?

Simptomul principal resimțit în urma unui traumatism prin cădere cu sprijin pe mână este durerea apărută în regiunea pumnului. Durerea poate fi spontană, permanentă sau accentuată de palpare. Ulterior apare edemul (umflarea) regiunii. Uneori poate apărea o deformare tipică a pumnului, în funcție de tipul de deplasare a fragmentelor.

Diagnosticul fracturii de pumn

Diagnosticul de certitudine se stabilește în urma examinării clinice și efectuării unei radiografii. În unele cazuri de fracturi mai complexe, investigațiile pot fi completate cu analize imagistice mai avansate, de tip CT sau RMN.

Ce tratament presupune fractura de pumn?

În funcție de complexitatea fracturii, tratamentul poate fi conservator sau chirurgical.

Tratamentul conservator, cel non-chirurgical, constă în imobilizarea în ghips. Acest tip de tratament se adresează fracturilor simple, fără cominuție, cu sau fără deplasare.

Tratamentul chirurgical este opțiunea ideală atunci când fractura este complexă și riscul de deplasare osoasă în cursul imobilizării ghipsate este crescut. Intervenția chirurgicală constă în poziționarea corectă a fragmentelor osoase fracturate și fixarea acestora cu ajutorul unor implanturi specifice fiecărei fracturi în parte.

La Spitalul Clinic SANADOR, pacienții pot beneficia de un management integrat pentru fractura de pumn. Dispunem de echipamente de înaltă performanță pentru diagnosticare iar tratamentul ortopedic este oferit în condiții de siguranță, cu ajutorul medicilor cu vastă experiență în ortopedie și traumatologie.

În cadrul Departamentului de Ortopedie și traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR, pacienții beneficiază de tratamentul afecțiunilor aparatului locomotor de cauze diverse: traumatisme, afecțiuni inflamatorii, boli degenerative, boli congenitale, boli oncologice.

Secția de Ortopedie și Traumatologie din Spitalul Clinic SANADOR dispune de aparatură de înaltă performanță și de o echipă medicală de prestigiu.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân