Dureri de cap, confuzie și convulsii? Iată ce boală indică și cum se poate trata

  • Publicat:
  • Actualizat:
Dureri de cap, confuzie și convulsii? Iată ce boală indică și cum se poate trata

Durerea de cap intensă, însoțită de stări de confuzie sau chiar de convulsii sunt semne și simptome ce pot indica prezența unei tumori cerebrale primare sau secundare (metastază). Tabloul clinic într-o tumoră cerebrală poate să difere în funcție de dimensiunea acesteia și de locul în care se află. În unele cazuri, simptomatologia poate lipsi. Dar când apare, tumora are dimensiuni destul de mari și trebuie intervenit astfel încât complicațiile să fie evitate.

În alte situații, durerilor de cap și stărilor de confuzie li se mai pot alătura și alte manifestări clinice, cum ar fi, de exemplu, pierderile de memorie, scăderea capacității de concentrare, vedere încețoșată sau dublă, tulburări de personalitate și amorțeală sau pierderea capacității motrice a unei părți a corpului.

Un consult de specialitate, de neurologie sau de neurochirurgie, efectuat în cel mai scurt timp de la apariția simptomatologiei este recomandat în vederea stabilirii unui diagnostic precis, esențial pentru inițierea tratamentului. Diagnosticul se va face printr-un examen neurologic detaliat, care, pe lângă anamneza completă, poate include și teste imagistice specifice, inclusiv o biopsie. Odată diagnosticul de certitudine pus, se va trece la stabilirea planului terapeutic.

Tratamentul tumorii cerebrale este personalizat și este stabilit de o comisie oncologică multidisciplinară (Tumor Board). În funcție de fiecare caz în parte, tratamentul poate include intervenție chirurgicală, radioterapie sau chimioterapie.

În cazul metastazelor cerebrale, se va interveni chirurgical pentru eliminarea acestora, iar ca tratament adjuvant medicul poate indica o metodă avansată de radioterapie externă – stereotaxia.

O astfel de tehnică permite administrarea cu precizie a unor doze foarte mari de radiații la nivelul tumorilor. Astfel, tumora este distrusă prin necrozarea celulelor tumorale. Tratamentul stereotaxic (radiochirurgia stereotaxică și radioterapia stereotaxică) poate fi administrat într-o singură ședință sau într-un anumit număr de fracții.
În cazul stereotaxiei, indicația este stabilită de medicul radioterapeut cu competență în această metodă de radioterapie, însă numai după o anamneză amănunțită și completă și efectuarea unor investigații imagistice (CT, RMN sau PET). Fiind un tratament complex, este nevoie de o echipă specializată în această metodă de radioterapie, din care să facă parte, pe lângă radioterapeut, și fizician medical, asistent de radioterapie și asistent de toxicitate.

Printre aplicațiile clinice ale stereotaxiei în metastazele cerebrale se regăsesc metastazele unice operate, cel mult patru metastaze sau mai mult de patru astfel de metastaze cerebrale. În prima situație, stereotaxia este folosită ca tratament adjuvant, după intervenția chirurgicală. Și în cazul existenței mai multor metastaze la acest nivel se preferă stereotaxia, și mai puțin iradierea întregului encefal, cu urmărirea imagistică periodică ulterioară a pacienților. Fiind un tratament de mare precizie și acuratețe, iradierea organelor învecinate este redusă la minim și nu necesită spitalizare.

La Centrul Oncologic SANADOR, procedurile de radiochirurgie și radioterapie stereotaxică sunt realizate cu acceleratorul liniar de ultimă generație Varian TrueBeam STX High Definition. Indicațiile pentru acest tratament sunt formulate de medicul radioterapeut cu competență în stereotaxie, după evaluarea atentă a beneficiilor și a eventualelor riscuri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân