Dr. Răzvan Dragomir, SANADOR: cum se face artroplastia sau protezarea genunchiului?

Dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie, cu competență în chirurgie artroscopică, la Spitalul Clinic SANADOR, explică în ce constă artroplastia sau protezarea articulației genunchiului.

Artroplastia reprezintă intervenția chirurgicală de înlocuire a articulației genunchiului cu o proteză. Aceasta este o intervenție chirurgicală care se face mai ales la persoanele cu vârsta între 60 și 80 de ani. Însă articulația genunchiului poaate fi parțial înlocuită și la pacienți mai tineri. Există o serie de factori care duc la deteriorarea articulației genunchiului și implicit la nevoia de aplicare a unei proteze.

„Articulația genunchiului se deteriorează progresiv cu trecerea timpului. Această situație este favorizată foarte frecvent de traumatismele suferite în cursul vieții, traumatisme ale unor structuri care oferă protecție cartilajului. Deteriorarea articulației și aici vorbim de gonartroză reprezintă o boală a cartilajului.

Cartilajul este cel mai important lucru din interiorul unei articulații. Și în articulația genunchiului este extrem de important. Acesta are beneficiul protecției din partea meniscului și a ligamentelor. Când suferă leziuni, aceste structuri pot induce deteriorarea cartilajului.

Suma microtraumatismelor din timpul vieții poate duce la deteriorarea acestor structuri și implicit la deteriorarea cartilajului. Greutatea excesivă și obezitatea pot să accentueze frecarea în interiorul articulației și în felul acesta, cartilajul se deteriorează progresiv.

Traumatismele diverse, accidentările, fracturile pot genera artroză. Bolile inflamatorii cronice de tipul poliartritei reumatoide sau a altor afecțiuni inflamatorii pot duce la deteriorarea cartilajului. În final, acest cartilaj se epuizează complet și vorbim de goartroză avansată în stadiul final” ne-a declarat în materialul video dr. Răzvan Dragomir, medic primar ortopedie și traumatologie, cu competență în chirurgie artroscopică, la Spitalul Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre simptomele deteriorării articulației, despre indicațiile artroplastiei și despre cum decurge această intervenție puteți afla din interviul video realizat cu medicul primar ortoped Răzvan Dragomir, din cadrul SANADOR!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Răzvan Dragomir - Medic primar Ortopedie și traumatologie
Dr. Răzvan Ionuț Dragomir este medic primar Ortopedie și traumatologie, supraspecializat în chirurgie articulară reconstructivă și traumatologie sportivă la Spitalul Clinic SANADOR. Specializat în tratamentul afecțiunilor genunchiului, umărului și șoldului, Dr. Dragomir utilizează tehnici ...
citește mai mult