Dr. Andrei Rogoz: cât mai avem până la imunitatea colectivă?

Dr. Andrei Rogoz, medic specialist infecționist în cadrul Sanador, ne-a vorbit despre stadiul în care suntem în ceea ce privește imunitatea colectivă în pandemie.

Imunitatea colectivă este ceea ce ne dorim cât mai repede cu toții pentru a depăși pandemia. Până în data de 6 martie, peste 1, 1 milioane de români primiseră prima doză de vaccin, iar peste 500 de mii erau vaccinați și cu a doua doză.

În plus, peste 820 de mii de români au fost infectați cu virusul SARS-COV-2 de la începutul pandemiei. În contextul deschiderii școlilor, în cadrul emisiunii CSID.RO LIVE din 25 februarie, medicul specialist infecționist Andrei Rogoz a explicat situația în ceea ce privește atingerea imunității colective.

„La momentul acesta, părerea mea este că suntem destul de departe de imunitatea colectivă. Avem 3-4 la sută din populație vaccinată cu două doze, pacienți confirmați cu COVID-19 sub 4 la sută din populație. Probabil că mai sunt și alte persoane care nu fost fost diagnosticate, deși au făcut boala. Ne apropiem probabil de 20 la sută în privința numărului total de îmbolnăviri și vaccinări. Or, nivelul pentru imunitatea colectivă apreciat ca fiind necesar pentru a opri în evoluție COVIDUL e undeva între 60 și 70 la sută, cu menținerea măsurilor actuale. Deci ritmul de vaccinare va dicta momentul când vom atinge imunitatea colectivă. Dar nu suntem foarte aproape” spune medicul Andrei Rogoz.

De asemenea, în cadrul interviului pe care ni l-a acordat medicul Andrei Rogoz a explicat modul cum au reacționat copiii la restricțiile din pandemie. În plus, dr. Andrei Rogoz a explicat și dacă deschiderea școlilor contribuie sau nu la răspândirea intracomunitară a virusului.

„Majoritatea studiilor disponibile la momentul actual arată următorul fapt: contribuția la perpetuarea transmiterii în comunitate prin redeschidere sau menținerea activității în școli nu este foarte mare. Toate aceste valuri de epidemie din diverse țări, unele sincronizate, nu s-au corelat cu statusul școlilor sau grădinițelor” a adăugat medicul Andrei Rogoz.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult
Dr. Andrei Rogoz - Medic specialist boli infecțioase
Dr. Andrei Tudor Rogoz este medic specialist Boli Infecțioase în cadrul Spitalului Clinic SANADOR. "De aproape 10 ani, lucrez în cadrul secției de Terapie Intensivă Adulți a INBI Matei Bals, că medic de Boli Infecțioase, inițial că rezident, apoi că medic specialist. E o secție de dimensiuni ...
citește mai mult
Raluca Neagu - Medic specialist boli infecțioase
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult