De ce este important examenul cardiologic la copii? „Toate ghidurile recomandă examinarea fizică a tuturor sportivilor, indiferent că practică șah sau sporturi de performanță”

Aflăm în ce constă evaluarea cardiologică înainte de intrarea într-un program susținut de mișcare dintr-un interviu realizat cu Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică în cadrul SANADOR.

Dacă aveți copii și doriți să facă sport, mergeți mai întâi la medicul cardiolog. Acesta poate examina copiii și adolescenții pentru a vedea dacă sunt apți pentru efortul intens. Aflăm în ce constă evaluarea cardiologică înainte de intrarea într-un program susținut de mișcare dintr-un interviu realizat cu Dr. Florin Ionescu, medic specialist cardiologie pediatrică în cadrul SANADOR.

Întrebat care sunt sporturile care necesită un control cardiologic pentru copii și adolescenți, medicul specialist cardiologie pediatrică a spus „În prezent, ghidurile europene, americane și canadiene, toate recomandă examinarea fizică a tuturor sportivilor, indiferent că practică șah sau sporturi de performanță, se indică examinarea fizică de către un medic pediatru sau de familie. Singura diferență adăugată de ghidul european pentru cardiologie sportivă este acest test de electrocardiogramă ca parte de screening pentru a depista cele mai frecvente cauze letale de moarte subită a sportivilor”.

În privința tipurilor de examinări care pot fi făcute la copii, Dr. Florin Ionescu a menționat că „În afară de această examinare fizică și cu un istoric pentru a depista posibile tulburări de ritm în familie și boli genetice care s-au manifestat din punct de vedere cardiac, este asociată cu această electrocardiogramă care s-a introdus ca screening și practic se poate depista cauza cea mai frecventă de moarte subită cardiacă, respectiv această cardiomiopatie hipertrofică. Când pompele inimii sunt mărite, apare o modificare pe această electrocardiogramă și la fel, în funcție de vârsta copilului, se modifică pragul de la care este diagnosticat”.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Beatrice Osanu - Redactor-şef
Beatrice Osanu este unul dintre oamenii “Ce se întâmplă, doctore?” care a asistat la naşterea emisiunii în 2002 şi a revistei în 2005. În anii care au trecut de atunci, a cunoscut sute de medici, nutriţionişti, antrenori de fitness şi psihologi, dar şi celebrităţi care au inspirat-o, ...
citește mai mult