Tratamentul care redă mobilitatea după fractura de col femural

  • Publicat:
Tratamentul care redă mobilitatea după fractura de col femural

Femurul este cel mai rezistent os din organism, capabil să suporte forțe foarte mari. Totuși, chiar și acest os se poate fractura, în anumite condiții. În general, ruperea femurului implică aplicarea de forțe foarte mari, cum se întâmplă în cazul accidentelor rutiere, după căderile de la înălțime sau în urma practicării sporturilor cu risc de impact, precum schi, handbal sau rugby.

Riscul de fractură de col femural este mai mare la persoanele cu diferite afecțiuni cronice, astfel încât această leziune poate să apară și în urma unui impact minor. Odată cu îmbătrânirea, țesutul osos își pierde densitatea, articulațiile devin mai puțin mobile, iar degenerarea poate afecta și aparatul vestibular, provocând episoade de vertij. Toate acestea cresc riscul de cădere și de fracturi.

Cel mai frecvent tip de fractură care apare la nivelul femurului este fractura de col femural. Colul femural este o zonă osoasă care face legătura între regiunea trohanterică, situată la capătul proximal al femurului, și capul femural, zona osoasă rotunjită, care intră în articulație. Fracturarea colului femural afectează și vasele de sânge locale, ceea ce duce la apariția deficiențelor de vascularizare. În consecință, poate apărea necroza celulelor osoase și vindecarea defectuoasă, cu apariția unei pseudoartroze.

Fractura de col femural provoacă durere intensă, care crește în intensitate la mișcarea piciorului, tumefacții, deformări osoase, echimoze și, dacă este afectat și nervul, duce la pierderea sensibilității cutanate. Această leziune poate avea consecințe majore asupra vieții pacienților, în special a celor vârstnici, ale căror articulații și oase se vindecă mai greu. Deseori, după o astfel de fractură, pacienții sunt imobilizați la pat, iar singurul tratament eficient este protezarea șoldului, procedură numită și artroplastie de șold.

Artroplastia șoldului constă în înlocuirea suprafețelor articulare distruse ale femurului și cavității cotiloidiene cu o proteză de șold realizată din materiale biocompatibile. Medicul ortoped alege tipul potrivit de proteză în funcție de particularitățile fiecărui pacient, astfel încât rezultatele să fie cât mai bune și de durată.

După investigații imagistice performante – radiografie digitală, examen RMN sau tomografie computerizată – chirurgul ortoped fixează proteza de șold printr-o intervenție chirurgicală complexă, sub anestezie generală. La o zi după operație, pacientul poate începe să meargă din nou, cu cârje sau cadru. Urmează recuperarea mobilității articulare și tonifierea musculaturii, pentru care pacientul colaborează cu kinetoterapeutul. Dacă recuperarea se desfășoară conform indicațiilor medicului, după 3 luni de la intervenție, pacientul poate să-și reia majoritatea activităților, iar recuperarea completă are loc după 6-12 luni de la protezare.

La Spitalul Clinic SANADOR, artroplastia șoldului, primară sau de revizie, precum și artroplastiile de genunchi și de umăr sunt efectuate prin tehnici moderne, într-un bloc operator dotat după cele mai înalte standarde. Experiența echipei chirurgicale și echipamentele performante contribuie semnificativ la reușita protezărilor. În plus, pentru recuperarea funcțională a articulațiilor protezate, pacienții pot apela în continuare la serviciile asigurate de Departamentul de Recuperare Medicală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân